1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бангладеш е изправена пред недостиг на 2000 MW електроенергия

Бангладеш е изправена пред недостиг на 2000 MW електроенергия

Едва 45% от населението в страната имат достъп до електричество

Слънчевата енергия снабдява с електричество почти един милион домове с недостиг на енергия в селските райони на Бангладеш, пише Ройтерс. В повече от 870 000 къщи и магазини в отдалечените райони в провинцията са инсталирани домашни слънчеви системи с подкрепата на Световната банка и други партньори за развитие. Институцията е предоставила допълнително финансиране от 130 млн. долара през 2009 г., с което е подкрепила усилията на правителството за осигуряване на достъп до енергия на повече домакинства в селските райони с помощта на малки соларни инсталации. "Достъпът до електричество донася много ползи за населението, сред които по-добро качество на живот, повече време за учене за децата и възможности за нови икономически начинания на село", се казва в изявление на банката.

Едва 45% от населението от 150 млн. души в Бангладеш имат достъп до електричество, но честите спирания на тока неведнъж предизвикат недоволство сред хората.

Бедната страна е изправена пред недостиг на 2000 MW електроенергия. Увеличаването на населението, повишаване на индустриализацията в страната, допълнителни връзки и по-голямото използване на модерни електрически уреди се очаква да повиши търсенето на електроенергия, което в момента нараства с не повече от 500 MW на година.

Слънчеви системи са доказали, че са една добра алтернатива, която предоставя електроенергия в селата, където националната мрежа не достигa, се казва още в изявление на Световната банка. Властите в Бангладеш си поставиха за цел да доставят 10% от общата си консумация на енергия от възобновяеми енергийни източници до 2020 г., като в момента този дял е по-малко от 1% за общата енергия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.