1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Басейнова дирекция в Пловдив бави разрешителното за почистване на коритото на река Соколица

Басейнова дирекция в Пловдив бави разрешителното за почистване на коритото на река Соколица

Всяка година гълъбовското село Обручище се наводнява от реката

Повече от 50 дни Басейнова дирекция в Пловдив бави разрешителното за почистване на коритото на река Соколица, съобщи за БНР кметът на гълъбовското село Обручище. Всяка година селото се наводнява от реката, замърсявана от промишлената дейност на централите и мините в комплекса „Марица изток”.

Тази година половината от къщите в селото бяха наводнени от началото на февруари до края на пролетта. В момента продължава изграждането на диги край реката и на канал, който трябва да улови и отведе водите от 10 хиляди декара на Мини „Марица изток”, които сега се оттичат в селото. Централата „Контур Глобул” Марица изток 3 е провела търг за фирма, която да почисти река Соколица, обаче близо два месеца разрешение от Басейнова дирекция Пловдив не пристига, жалва се кметът на селото.

Осем дни в жегите жителите на Обручище бяха и без питейна вода заради превключване към нов водопровод. Съоръжението се изгражда от строителя на ЛОТ 2 на автомагистрала „Тракия”, който бърза за официалното откриване на отсечката в неделя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.