1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. BASF България на уроци по безопасно шофиране

BASF България на уроци по безопасно шофиране

Периодът 2011-2020 г. е обявен за “Десетилетие на действия за безопасност в движението по пътищата”

BASF The Chemical Company е първата компания в България, която се включи в „Десетилетието на действия за безопасност в движението по пътищата”. Близо месец след старта на плана за действие на ООН всички служители на химическата компания в България преминаха курс за безопасно шофиране в Академия за пътна безопасност.

Теоретична и практична част на курса запозна служителите на BASF България с принципите на предвидимото, отбранителното, равномерно и еко-съобразно шофиране и защита на околната  среда, действия при аквапланинг. На полигона пред РУИ Правец Ризорт бяха организирани упражнения за  реагиране в екстремна ситуация и стабилизиране при завършване на опасни маневри, изпробване функциите на системите за безопасност ABS, park tronic, както и специфика на управление с автоматична скоростна кутия. Курсистите проследиха поведението на автомобила със и без включена анти-блок система и заобикаляне на внезапно появяващ се обект на платното.

Академия за пътна безопасност е партньор на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка и организира курсове за придобиване на начална квалификация и обучение за усъвършенстване на познанията на водачи. Всички инструктори са специализирали в Германия и покриват  стандартите, съобразени изцяло с най-новите европейски стандарти.

Периодът 2011-2020 г. е обявен за “Десетилетие на действия за безопасност в движението по пътищата”, с решение на Общото събрание на Организацията на обединените нации. Целта на десетилетието е да се стабилизира и после да се намали нивото на смъртните случаи при движението по пътищата чрез дейности на национално, регионално и глобално равнище, става ясно от Глобалния план за провеждане на десетилетието. Решението е провокирано от всеобщата криза в безопасността на движението и необходимостта от неотложни и активни действия. Над 1.3 милиона души загиват по пътищата на света всяка година. Други 50 милиона души получават наранявания, много от които остават инвалиди за цял живот. Травмите от пътнотранспортните произшествия са причина номер едно за смъртността на младите хора по целия свят. Всяка седмица по пътищата на нашата страна загубват живота си над 15 човека и над 150 получават тежки наранявания. Икономическите последици от пътните катастрофи се оценяват на 1-3% от БНП на съответната страна от света, достигайки общо до 500 милиарда щатски долара.

В духа на своята социално отговорна политика и принципите на устойчивото развитие BASF България е компанията, която първа се присъедини към призива, отправен в резолюцията на ООН за формиране на силна общественна непримиримост спрямо нарушенията на правилата за движение по пътищата, които заплашват здравето, живота и бъдещето!

BAFS има важна роля в намирането на решения за глобални предизвикателста като защита на климата, енергийна ефективност, хранене и мобилност. BASF е първата компания в света, която представя подробен въглероден баланс на дейността си: продуктите на BASF могат да спестят три пъти повече емисии на парникови газове, отколкото цялото количество, причинено от производството и депонирането на продуктите на компанията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.