1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. BASF е лидер в разработването на нови решения за превозните средства на бъдещето

BASF е лидер в разработването на нови решения за превозните средства на бъдещето

Компанията представи иновативни продукти и решения за автомобилната индустрия на Международното изложение за доставчици (IZB)

BASF представи иновативни продукти и решения за автомобилната индустрия на Международното изложение за доставчици (IZB), което се проведе от 10 до 12 октомври 2012 г. в град Волфсбург. На щанд 208 в зала 2, експерти на BASF запознаха посетителите с продукти и технологии, намаляващи теглото, приложения за интериора и екстериора, двигателно-спирачните системи и шасита. Със 760 изложители от 28 различни държави, IZB е едно от водещите търговски изложения за доставчици на автомобилната индустрия в Европа.

“BASF е лидер в разработването на нови решения за превозните средства на бъдещето. Нашето международно присъствие, иновативна сила и многогодишни взаимоотношения с клиентите в автомобилната индустрия ще помогнат да направим колите на бъдещето не само по-безопасни на пътя, но и по-ефективни и природосъобразни,” твърди Михаел Хайнц, член на Борда на изпълнителните директори на BASF SE по време на откриването на щанда на компанията на IZB.

Автомобилната индустрия е една от ключовите области за работа на BASF. Продажбите за автомобилната индустрия през 2011 г. възлизат на 9.5 млрд. евро, което превръща BASF в най-големия автомобилен доставчик от химическата индустрия. Компанията се счита за надежден и компетентен партньор по цялата верига на стойността от автомобилни производители и доставчици, както и на пазара за следпродажбено обслужване. BASF се гордее със своята глобална мрежа, представена в Европа, Африка, Северна и Южна Америка, както и в Азия.

Модерни материали и технологии намаляват теглото на автомобилите и подобряват тяхната безопасност и енергийна ефективност

Иновациите на химическата индустрия предлагат съществени нови подходи към мобилността на бъдещето. Очакванията на BASF са химическите компоненти на автомобилите да бъдат подобрени, за да отговорят на взаимосвързаните тенденции в автомобилната индустрия, включително намаляване на теглото и вредните емисии, дизайн, нови двигателно-спирачни системи, безопасност и управление на температурата.

Ключов фактор за по-нататъшното подобряване на ефективността на превозните средства, което да доведе до по-малък разход на гориво е леката конструкция, при която металните части например да се заменят с пластмасови. По-ниското тегло на една кола със 100 кг намалява разхода на гориво с около 0.4 л/100 км. Пластмасовите изделия на BASF допринасят за това, тъй като пластмасовите компоненти, използвани в изработването на каросерии, шасита, интериорни сглобки и части на двигателя, тежат само на половина, колкото техните метални варианти.

При съвместно разработения концептуален електроавтомобил Smart Forvision, Daimler и BASF представят първата изцяло пластмасова джанта и нейния потенциал за масово производство. Тя се състои от дългите подсилени стъклени влакна Ultramid® Structure и предлага намаляване на теглото с до 30% в сравнение с алуминия.

Изделията от пяна на BASF се използват основно в интериора на колата. Те са способни да повишат безопасността на пътниците, като едновременно с това намаляват теглото на превозното средство – по този начин се редуцира разходът на гориво, както и вредните емисии. Благодарение на това, интериорът на колата е не само по-удобен и по-тих, но и по-устойчив и здрав. Изделията от комфорт-пяната Elastoflex® се изработват по поръчка за всякакви седалки. Полиуретановите продукти с намалено тегло и височина осигуряват висок комфорт и показват забележителни характеристики при продължителна употреба. Спрей-пяната Elastoskin® гарантира висококачествена и мека на допир повърхност, например на таблото за управление и облицовката на вратите. Тя осигурява значително по-голяма гъвкавост в дизайна и е с до 30% по-лека в сравнение с традиционни материали като ПВЦ.

Решенията на BASF за покритие на автомобилите съчетават естетика с дизайн. Иновацията iGloss® на BASF за безцветно защитно покритие поставя нови стандарти в дълготрайната устойчивост срещу надрасквания. Тя значително намалява риска от появата на микроскопични надрасквания, които могат да се появят например в автомивката.

С помощта на технологията Integrated Process II, може да бъде спестена цялата фаза на нанасяне на грунд и следователно да бъде скъсен процесът на боядисване. Функциите на грунда се изземват от нова система за нанасяне на базова боя. По този начин значително могат да бъдат намалени вредните емисии, както и енергийната консумация.

Що се отнася до боядисването след ремонт, BASF отново може да предложи нещо ново: Glasurit RATIO Scan II е преносима система, която измерва цвета с точност и по този начин бързо и лесно води до заличаване на поправката.

Добавките за гориво на BASF спомагат за поддържането на чистотата на двигателите и предпазват цялостната горивна система. Портфолиото включва пакети за бензинови и дизелови уредби за изключителна чистота на двигателя, подобрена икономия на гориво, съответно по-ниски емисии и по-добро поведение на автомобила на пътя. Синтетичните лубриканти Emgard® осигуряват по-добра горивна ефективност чрез значително намаляване на триенето и износването, като по този начин позволяват поддръжка на по-дълги интервали.

Превозните средства на бъдещето трябва да бъдат по-ефективни и природосъобразни в сравнение със сегашните. BASF е лидер в разработването и търговията на катализатори за вредни емисии. Компанията си сътрудничи със своите клиенти в разработването на рентабилни решения, за да посрещне най-трудните предизвикателства за контрол на емисиите. Пример за това е системата Selective Catalytic Reduction (SCR) на филтъра. Тя контролира отделянето на азотни окиси, частици и сажди от дизеловите двигатели, с един единствен субстрат. Тази технология притежава изключителна стабилност и поддържа работата на двигателя, спестявайки място и допълнителен товар.

Приложенията за автомобилното шаси под формата на полиуретановите компоненти Cellasto® се използват за изработване на тампони по окачването, уплътнители за капачки и изолатори за винтови пружини, които да заглушават шума, вибрациите и острите звуци, с цел да подобрят комфорта при шофиране. Полиуретановите компоненти на BASF могат да бъдат открити във всяка втора кола, произведена в света.

За BASF

BASF е водещата химическа компания в световен мащаб: The Chemical Company. Портфолиото й включва широка гама продукти, от химикали, пластмаси, продукти за облагородяване и продукти за селското стопанско до нефт и газ. Ние съчетаваме икономически успех, социална отговорност и опазване на околната среда. Ние даваме възможност на нашите клиенти от почти всички индустрии да отговорят на настоящите и бъдещите нужди на обществото чрез наука и иновации. Нашите продукти и системни решения допринасят за опазване на ресурсите, за осигуряване на здравословна храна и хранене, както и помагат за подобряване качеството на живот. Ние сме обобщили този наш принос в корпоративната ни цел: We create chemistry for a sustainable future (Ние създаваме химия за устойчиво бъдеще).  BASF отчита продажби от около 73.5 милиарда евро, а към края на годината служителите на компанията наброяват около 111,000 души.  Акциите на BASF се търгуват на стоковите борси във Франкфурт (БАС), Лондон (БФА) и Цюрих (АН). Допълнителна информация може да бъде намерена в Интернет на адрес: www.basf.com.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.