1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. BASF участва на изложението BAU 2013: Химията предлага решения за устойчиво строителство

BASF участва на изложението BAU 2013: Химията предлага решения за устойчиво строителство

Материалите на компанията повишават енергийната ефективност, намаляват работата по поддръжка и осигуряват допълнителен комфорт

BASF демонстрира приноса на химията за устойчиво строителство на търговското изложение BAU 2013 в Мюнхен, от 14 до 19 януари 2013 г. Позиционирана в зала A4/щанд 303, компанията представя редица решения, включително продукти за повишаване на сградната енергийна ефективност. Изложени са още продукти, които правят сградите по-устойчиви, като по този начин намаляват работата по поддръжка и ремонт. Също така, BASF подкрепя архитекти и специалисти по планиране, които желаят да пробват нови подходи към дизайна, и представя поглед върху последното си изследване за електрохромни пигменти за амбиент осветление в интериора.

BASF е партньор на специално представяне „Устойчивото строителство: полезен наръчник за подходящия продукт”, с домакин Германския съвет за устойчиво строителство (DGNB). Експерт на BASF участва с две презентации за оценка на жизнения цикъл на бетона, с които ще покаже въздействието на бетона с повишена устойчивост върху вече утвърдени системи за сертифициране. Презентациите са планирани за петък, 18 януари, и събота, 19 януари, от 13:00 до 13:20 ч., на щанда на DGNB в зала C2/311.

„Нашата цел е да внедрим още повече устойчивостта в нашия бизнес. Приемаме устойчивото строителство като процес, който комбинира икономическа жизнеспособност, съхраняване на ресурси, опазване на околната среда, и отговаря на социалните потребности. Иновациите в химията са ключът към устойчиво строителство,” коментира мениджърът от BASF Жак Делмоатие, чиито отговорности за бизнеса в Европа, Средния Изток и Африка включват поощряване на диалога между строителната индустрия и BASF. Строителната индустрия е един от ключовите клиенти на BASF с принос от 5 до 10% от общите продажби.

Подобряване на енергийния отпечатък на сградите

Една от целите на този диалог е да се подпомогне разработването на решения за по-енергийно ефективни сгради. На строителството и жилищния фонд се падат приблизително 40% от световната енергийна консумация и 30 % от световните парникови емисии. Това въздействие може да бъде значително намалено. Портфолиото от решения, които BASF представя на изложението BAU, включва изолация по периметъра, дограма за прозорци с прекъснат топлинен мост и изолационни системи за фасади, покриви и соларни колектори.

Neopor®, подобрена версия на изолационния продукт Styropor® на базата на класическия полистирен, съдържа специални графитни частици, които отразяват топлинното излъчване като огледало и намаляват загубата на топлина в дома. Технологията намира приложение при изолация на плоски покриви и окачени вентилируеми фасади със защита от външни атмосферни влияния. Отдавна утвърденият Styrodur® C е подходящ за изолация по периметъра, благодарение на своята голяма здравина при натиск и ниска влагоабсорбация. Презентацията на изложението поставя акцент именно върху тези две характеристики. Basotect®, отворено клетъчна специална пяна на базата на меланинова смола, е термоустойчив изолатор, който се използва например за изолиране на соларни колектори.

Още решения с принос към енергийната ефективност включват приложенията на полиуретана. На изложението BASF представя Elastopor® и Elastopir® – изпитана и тествана твърда полиуретанова пяна за изолация на покриви, стени, подови настилки и тавани, и полиуретанови елементи тип „сандвич” за покриви и фасади. С характеристики като ултраниска термопроводимост (коефициент 024), тези материали се използват и за изолационни системи с твърда полиуретанова пяна за дограма и щори за прозорци.

Минимизиране на работата по поддръжка и ремонт

Материалите на BASF намират приложение и в защита на конструкциите от ерозия, като по този начин намаляват работата по поддръжка и ремонт. На изложението компанията представя покривна облицовка с термопластично полиуретаново покритие, което предпазва от атмосферни влияния.

По-добра акустика за допълнителен комфорт

BASF кани посетителите, които имат интерес в подобряване на комфорта в жилищни, търговски и индустриални сгради, да изпробват акустичната кутия на щанда на компанията. Тук отново на преден план излиза продуктът Basotect. Специалната пяна с многостранни приложения и широк спектър от характеристики поглъща звука за една осезаемо по-добра акустика.

Повече възможности за дизайн

И за финал, материалите на BASF разкриват богат избор от възможности за дизайн: Permaskin®, иновативно термопластично полиуретаново покритие за структурни и триизмерни строителни елементи, като врати, капаци, облицовки, панели и гаражни врати, позволява широка гама от дизайни – от изчистени монохромни повърхности до имитация на дърво.

Продуктът, който поставя акцент върху изследователския проект за амбиент осветление, е полиестерен филм с електрохромни пигменти, който се нанася върху материали като стъкло. Тези пигменти променят цвета си при подаване на напрежение благодарение на интегрирана соларна клетка. Само след няколко години технологията може да бъде достатъчно развита, за да се използва например във вратите на офиса със стъклени панели.

BAU е водещо световно търговско изложение за архитектура, материали и системи, което тази година е домакин на близо 2000 изложители от над 40 държави. BASF участва на изложението дълги години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.