1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. БДЗП организира конкурс за рисунка, посветен на грабливите птици

БДЗП организира конкурс за рисунка, посветен на грабливите птици

Художествената галерия в Добрич ще събира творбите до 14 октомври

Ученически конкурс за рисунка организира Българското дружество за защита на птиците. Той е посветен на дневните грабливи птици и се провежда под мотото „Орлите са красиви!” Всички произведения ще се приемат в Добрич в Художествената галерия до 14 октомври. Участниците от страната могат да изпращат творбите си и на адрес в София. Рисунките трябва да бъдат придружени от заглавие, трите имена на автора, възраст, координати за обратна връзка. Участие могат да вземат ученици с художествен талант от цялата страна. Рисунките трябва да бъдат не по-малки от 25 х 25 см, техниката е по избор на участника. Оригиналите остават в Българското дружество за защита на птиците.

Победителите ще бъдат обявени на 1 ноември. Шест от произведенията ще бъдат отличени. Те ще бъдат включени в календар за 2012 г. Наградите за авторите им са бинокъл Olympus 8x40 DPSI, определител на широко разпространените птици в България и календар с отличените рисунки.

Целта на конкурса е да предизвика интерес у младите хора към света на птиците, да ги подтикне да потърсят информация за тях, да бъдат любопитни за начина им на живот, местообитанията и навиците им, посочват от БДЗП. От организацията се надяват да събудят любов към природата сред подрастващите и у тях да се изгради активна гражданска позиция по проблемите на опазване на околната среда.

В България днес могат да се наблюдават над 30 вида дневни грабливи птици. Част от тях са широко разпространени – мишелов, керкенез, малък ястреб, но други като царския орел, ловния сокол и египетския лешояд, са на изчезване от дивата природа у нас.

 


 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.