1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. БДЗП: Още една червеногуша гъска стана жертва на незаконна стрелба

БДЗП: Още една червеногуша гъска стана жертва на незаконна стрелба

Снимка:

Тя е намерена простреляна в Казахстан в близост до езерото Коибагор

Получихме тъжна новина от нашия колега и приятел Алексей Тимошенко от Казахстанската асоциация за опазване на биологичното разнообразие. Той съобщи, че една от червеногушите гъски, уловени през февруари миналата година в района на ЗЗ „Шабленски езерен комплекс“ в България, е намерена простреляна в Казахстан в близост до езерото Коибагор. Езерото е ключова спирка за червеногушата гъска в Казахстан по време на миграцията й към местата за зимуване в България и Румъния. Коибагор е орнитологично важно място, обявено от Бърдлайф интернешънъл заради значението си за миграцията на вида, заявиха от Българското дружество за защита на птиците.

Птицата с метален пръстен № 5-58879 беше възрастна женска, която бе уловена с ракетна мрежа през февруари 2013 г. в България. Гъската е маркирана в рамките на теренните дейности по проект LIFE + "Сигурни убежища за червеногушата гъска“, финансиран от ЕС. Тя е една от 93-те птици, уловени в района на Шабла, които бяха опръстенени с метални, а някои и с цветни пръстени. Птицата беше маркирана от британски експерти от Тръста за водолюбивите птици и влажните зони, които са партньори по проекта и координираха работата по улавянето. Тя е оцеляла по време на пътуването си до гнездовите територии, след което е станала жертва на незаконна стрелба в Северен Казахстан, отбелязват от БДЗП.

Миналата година по време на пролетната миграция друга червеногуша гъска, маркирана от фондация Льо Балкан в България, също е била отсреляна в Северен Казахстан, на руско-казахстанската граница. Това е вторият документиран случай на отстреляна индивидуално маркирана червеногуша гъска, който подчертава проблема с незаконния отстрел на птици наред с разрешените за лов видове.

Усилия за намаляване на незаконния отстрел на червеногуши гъски се полагат непрекъснато. Експертът от Руската академия на науките Соня Розенфелд допринесе много за забраната на пролетния лов в Калмикия по време на миграцията, но очевидно са необходими още усилия, за да гарантираме, че редките и застрашени видове са в безопасност по време на прелета им през страни като Казахстан. Често редки и застрашени видове са изправени пред сериозна заплаха, летейки заедно с разрешени за лов видове птици. Те са изложени на стрелба и отстрел от ловците, но също и на безпокойство по време на хранене, когато ловците ги следват в нивите. Отстрелът от ловци е често срещан проблем по прелетния път на вида и това ще бъде една от горещите теми на предстоящата първа среща на Международната работна група по червеногушата гъска на AEWA следващия февруари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.