1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Белите мечки са пет пъти по-стари, отколкото се смяташе досега

Белите мечки са пет пъти по-стари, отколкото се смяташе досега

Те са се отделили от своите предци преди около 600 хиляди години

Белите мечки са се отделили от своите предци преди около 600 хиляди години. Това прави величествените хищници пет пъти по-стари, отколкото се смяташе досега, показва ново генетично изследване, цитирано от АФП.

Приема се, че белите мечки (Ursus maritimus) са специализирали се потомци на мечките гризли, приспособили се към изключително месна диета и суровия климат на Арктика. Палеонтолозите посочват данни за появата на този вид в края на плейстоцена, преди около 111-160 хиляди години.

Толкова "млада" възраст се приемаше за уникална черта на белите мечки, защото типичното "разстояние" между близкородствени видове обикновено е милион или повече години.

Група биолози под ръководството на Франк Хайлер от института Зекенберг в Германия анализирали и сравнили геномите на тези бозайници. Те успели да установят, че белите мечки и техните родственици също се подчиняват на тази закономерност. Чрез разшифроване на 14 участъка от генома на 45 мечки Хайлер и колегите му установили, че белите мечки са се отделили от братовчедите си между 338 и 934 хиляди години преди днешното време. По оценки на учените най-вероятно това е станало преди 603 хиляди години, отбелязва БГНЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.