1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Белоглави лешояди пристигат у нас от различни зоопаркове в Европа

Белоглави лешояди пристигат у нас от различни зоопаркове в Европа

Те ще бъдат настанени в специални клетки за адаптация и аклиматизация

Белоглави лешояди пристигат у нас от различни зоопаркове в Европа. Те ще бъдат настанени в специални клетки за адаптация и аклиматизация, а след това решетките ще бъдат отворени, с надеждата лешоядите да останат при нас, в Стара планина.

В тази връзка еколозите от "Зелени Балкани" стартират нова кампания за осиновяване на белоглавите лешояди. По този начин ще бъдат събрани средства за допълнителни предаватели и крилни марки на пуснатите на свобода птици.

Еколозите се надяват с информацията от тези предаватели да съберат ценни данни за поведението на птиците и адаптацията им, както и разбира се, ако някой от лешоядите има нужда от помощ.

Кампанията е по проекта "Завръщане на лешоядите в България", допълват от екологичната организация. В миналото видът белоглав лешояд е бил широко разпространен у нас. Сега обаче гнезди единствено в Източните Родопи и в Южна България.

Напоследък започват да се появяват няколко двойки край Кресна, но броят им не е достатъчен да се разселят по естествен път. Осиновяването, що се отнася до лешоядите,  има по-различен характер – няма да прибирате птиците у дома си, коментират от "Зелени Балкани". В този случай е необходимо единствено да поемете издръжката на "домашния" любимец, коeто струва 41 лева на месец.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.