1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Белоглави лешояди ще бъдат пуснати в природата

Белоглави лешояди ще бъдат пуснати в природата

В събота ще бъдат освободени и двайсетте ушати сови, настанени преди седмица в адаптационни волиери

Експерти от Дирекциите на природните паркове „Врачански Балкан” и „Сините камъни” към Изпълнителната агенция по горите ще отбележат Международния ден на лешоядите, като освободят от адаптационните им клетки представители на вида белоглав лешояд.

Белоглавият лешояд от волиерата край село Долно Озирово, на територията на Природен парк „Врачански Балкан”, е преминал успешно период на адаптация от една година и за 2011 г. тя ще бъде петата птица, която бъде освободена в района. С нея броя на освободените лешояди от края на октомври 2010 г. е общо 13. От тях в момента около площадката и волеирата има 9 от освободените птици, а останалите 3 са напуснали трайно района на парка.

На 3-ти септември ще бъде освободен още един белоглав лешояд от волиерата в Природен парк „Сините камъни”. Птиците са внесени от Испания по проект „Възстановяване на популациите на едрите европейски лешояди в България” на "Зелени Балкани", Фондът за дивата флора и фауна и Дружеството за защита на хищните птици.

Досега адаптационните клетки са помогнали за приспособяването към самостоятелен живот на нощни и дневни грабливи птици от вида бухал, обикновен мишелов, горска улулица, белоопашат мишелов.

В събота ще бъдат освободени и двайсетте ушати сови, настанени преди седмица в адаптационните волиери, изградени от експертите на Дирекцията на Природен парк  „Българка”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.