1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Берлин финансира залесяването на джунглите

Берлин финансира залесяването на джунглите

Най-много гори се изсичат в тропическите и субтропическите региони на света

В борбата с глобалното затопляне все по-голяма роля ще има възстановяването на изсечените гори. Германия застана начело на амбициозна програма за повторното залесяване на унищожени от човека джунгли.

Всяка минута някъде по света изчезва гора с размера на две футболни игрища. Въпреки това, има надежда този процес да не не се превърне в необратим. По думите на германската министърка на околната среда, Барбара Хендрикс, особено джунглите са в състояние да се възстановят от само себе си, стига да се спре безогледното им изсичане.

Целта на инициираната от Германия програма за ренатуриране на тропически гори е до 2020 година да възстанови 150 милиона хектара джунгли в различни части на света. Площта е четири пъти по-голяма от Федералната Република. 10 години по-късно залесените отново площи трябва да нараснат на 350 милиона хектара, като голяма част от необходимите средства ще бъдат предоставени от Берлин.

Най-много гори се изсичат в тропическите и субтропическите региони на света. Големи загуби на горски масиви има обаче и на Север - в Канада и Русия. Затова усилията за възстановяване на "зелените дробове" на планетата са насочени и към тези държави.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.