1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Без особени изменения на речните нива

Без особени изменения на речните нива

Водните количества на почти всички наблюдавани реки са около и под праговете за средни води

През денонощието от 8ч на 24 до 8 ч на 25 ноември водните нива на по–голямата част от реките в страната са без съществени изменения, информираха от Министерството на околната среда и водите. 

Водните количества на почти всички наблюдавани реки са около и под праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -18 см до +20 см;
Черноморски басейн: Регистрирани са колебания от -3 см до +1 см;
Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -10 см до +7 см;
Западнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -11 см до +8 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес и през следващите 1-2 дни водните нива на реките в басейна ще бъдат без съществени изменения или ще се понижават. Незначителни повишения, в резултат на валежи са възможни на 28 ноември във водосборите на добруджанските реки.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Водните количества на 26, 27 и 28 ноември ще бъдат около средно многогодишните стойности и ще са под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Водните количества на 26, 27 и 28 ноември ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Днес и през следващите два дни водните нива във водосбора ще бъдат без съществени изменения. Водните количества ще са под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Водните количества в долното течение на реката на 26, 27, 28 и 29 ноември ще бъдат около средно многогодишните стойности. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Черноморски басейн: Днес и утре речните нива в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения. На 28 ноември в резултат на валежи са възможни незначителни повишения на речните нива в басейна.

Източнобеломорски басейн: Днес и утре водните нива на реките в басейна ще бъдат без съществени изменения. На 28 ноември вследствие на валежи са възможни незначителни повишения на водните нива в долното течение на р. Тунджа, в горното и средното течение на р. Марица и във водосбора на р. Арда.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: Водните нива ще бъдат под праговете за внимание.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: Днес и утре водните нива на реките в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения. На 28 ноември са възможни незначителни, краткотрайни повишения на речните нива във водосбора на р. Места, както и в долното течение на р. Струма.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.