1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Безводие мъчи пернишки села

Безводие мъчи пернишки села

Снимка:

Проблемът е много сериозен в Ярджиловци

Безводие мъчи пернишки села, алармираха кметове на населени места. Проблемът е много сериозен в едно от най-големите села в общината - Ярджиловци. "Кладенците са пресъхнали. Хората наливат вода за пиене от съседното село Черна гора, а за други нужди пълнят бидони от реката", разказа пред БТА кметът му Григор Христов.

"Водата в Расник изчезва, не идва до чешмите със седмици", оплака се и кметът Венцислав Любенов. По думите му подобно явление се случва за първи път.

Пресъхнали са чешмите и в селата Радуй и Планиница. Още от лятото къщите в Планиница имат само по час и половина вода на два дни, каза на свой ред кметът Андрей Славчев, който се опасява, че местният водоизточник ще пресъхне напълно.

"Проектът за водоснабдяването на Ярджиловци е внесен в инвестционния фонд от 500 милиона лева, които отпусна правителството от държавния бюджет", поясни кметът на Перник Росица Янакиева. По думите й за водоснабдяването на Радуй и Планиница са необходими сериозни инвестиции, но трудно защитими, защото те са слабо населени места.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.