1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. БФА: ЕК препоръчва да се избягват необявени промени в схемите за подпомагане на ВЕИ сектора

БФА: ЕК препоръчва да се избягват необявени промени в схемите за подпомагане на ВЕИ сектора

Проект предвижда с 15% да се облагат приходите от продажба на електроенергия от слънце и вятър

Надяваме се, че България ще следва препоръките на Европейската комисия, която препоръчва правителствата да избягват необявени или ретроактивни промени в схемите за подпомагане на ВЕИ сектора. Това пише в писмо до медиите от Българската фотоволтаична асоциация (БФА) след като тази седмица се разбра, че предложението за данък върху приходите на фотоволтаичните централи, което Българският енергиен холдинг (БЕХ) направи преди два месеца, се е трансформирало в чернова на нов закон.

От асоциацията се позовават на публикуваните от Европейската комисия насоки в началото на ноември за политиките на отделните страни в енергийния сектор.

Проектът предвижда с 15% да се облагат приходите от продажба по преференциални цени на електроенергия от слънце и вятър. Сумата ще се удържа от обществения доставчик (т.е. НЕК) или крайните снабдители (разпределителните дружества) и ще се внася в Националната агенция за приходите.

Същевременно, в последния доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие за достигането на жизнения стандарт на по-развитите западноевропейски икономики през 2012 г., се отнемат рейтинг точки на страната ни заради неуспеха й да либерализира енергийния сектор и да изпълни поетите ангажименти в тази област, припомнят от асоциацията.

От там подчертават, че причина за допълнително понижение през 2012 г. са действията на правителството, ограничаващи производството на електроенергия от възобновяеми източници, поради които страната губи доверието на инвеститорите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.