1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. БФА: Министър-председателят Марин Райков покровителства енергийни кръгове

БФА: Министър-председателят Марин Райков покровителства енергийни кръгове

Фотоволтаичната асоциация нарича незаконни действията на Електроенергийния системен оператор

В писмо до министър-председателя Марин Райков Българската фотоволтаична асоциация го обвинява, че покровителства енергийни кръгове, които "явно нарушават българското законодателство и със своите действия влошават положението на българските граждани".

Организацията упреква премиера, че въпреки протестите и последвалата оставка на кабинета на ГЕРБ, служебният премиер не е освободил компрометирания, според нея, състав на ДКЕВР, а дейността на енергийните дружества остава без промяна. "Със своите действия вие продължихте политиката на предишното правителство и продължихте да толерирате незаконността в сектора", пише сдружението до Райков.

Фотоволтаичната  асоциация нарича незаконни действията на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), който ограничава работата на над 1600 производителите на екологична енергия  "в полза на няколкото големи фаворизирани енергийни  предприятия".  

"Ние като производители не можем да носим куфари с пари и да плащаме, за да работим. Ние просто искаме да се спазват законите в страната, да се премахне зависимостта при взимането на решения от всякакви други фактори, освен от закона", се казва в писмото.

Организацията дава пример с датата 19 май, когато при слънчево време и максимално производство на фотоволтаичните централи и потребление от приблизително 3 500МВтч по пладне, без да има ограничение на работата на слънчевите централи не се е получил срив в енергийната  система, нито е била застрашена нейната  сигурност.  Вчера - на 21 май, при по‐високо потребление на електроенергия и при по‐слабо слънцегреене,  ЕСО  ограничи  мощността на екологичните централи под предлог, че тяхната работа застрашава сигурността на електроенергийната система, пише в писмото.

Производителите на слънчева енергия настояват премиерът да  прецени какви стъпки следва да се предприемат по отношение на ограниченията към законността в страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.