1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. БФА: Цената за достъп до мрежата е дискриминационна и незаконна

БФА: Цената за достъп до мрежата е дискриминационна и незаконна

Снимка:

Производителите на зелена енергия настояват и за прозрачност на модела на ценообразуване на ДКЕВР

Обявената вчера, 13 март, от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране цена за достъп до мрежата е дискриминационна и незаконна, е становището на Българската фотоволтаична асоциация. 

Сдружението на производителите възразява, че цената от 2.45 лв./МВч без ДДС е наложена само на производителите на ток от слънцето и вятъра, защото това ги поставя в неравностойно положение спрямо останалите производители.

Членовете на асоциацията са недоволни и от това, че ДКЕВР в предложения от нея компенсаторен механизъм не посочва как производителите да си възстановят незаконно събраните суми, за което има десетки решения на Върховния административен съд. ДКЕВР препоръча на компаниите, които имат влезли в сила съдебни решения, да си съберат вземанията "по реда на действащото гражданско законодателство". 

Сдружението на производителите напомня, че в началото на тази година им беше наложена още една финансова тежест - 20-процентна такса, прилагат се и ограничения за часовете на производство и така вече им се отнемат над 40% от приходите. "Това е не само грубо пренебрегване на върховенството на закона, но и прокарване на лобистки решения от регулатора," е становището на асоциацията. 

Производителите на зелена енергия настояват за прозрачност на модела на ценообразуване на ДКЕВР, на методиките за определяне на такси, и привличането на международна експертиза, която да внесе европейски опит за създаването на капацитет на ДКЕВР като политически независим и професионален регулатор.

Фотоволтаичната асоциация продължава да настоява за независим международен одит на Българския енергиен холдинг и Националната електрическа компания, който да установи причините за тежкото финансово състояние на НЕК. Тя иска и да бъде обявен незабавен план за действие за въвеждане на Третия енергиен либерализационен пакет и енергийна борса.

Производителите припомнят, че до края на 2013 г. в НЕК са влезли 125 млн. лв. приходи от спестени емисии от производството на зелените централи.  Няма други производители, които в следствие на собственото си производство да създават и връщат в НЕК финансов ресурс, който да служи за намаляване на разходите по плащанията за произведената от тях енергия, изтъкват те.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.