1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Биомасата е във фокуса на Форума и изложбата за Югоизточна Европа за "зелена" енергия

Биомасата е във фокуса на Форума и изложбата за Югоизточна Европа за "зелена" енергия

Събитието ще се проведе от 28-ми до 30-ти март в ИЕЦ София

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов наскоро заяви, че България има голям ресурс за оползотворяване на дървесината за производство на електро- и топлоенергия. Този вид производство превъзхожда другите с това, че е евтино, ще се развие инфраструктурата в горите и ще се създадат много работни места в икономически необлагодетелствани райони.  Само от санитарната сеч, която трябва да се прави годишно, страната може да произвежда електроенергия равна на производството на АЕЦ  „Козлодуй“ за една година”, категоричен  е министърът.

Биомасата и биоенергията ще са във фокуса на Форума и изложбата за Югоизточна Европа за "зелена" енергия и управление на отпадъците. Събитието ще се проведе от 28-ми до 30-ти март в ИЕЦ София. Организаторите от Виа Експо споделят, че интересът към изявата е голям – в нея ще се включат лектори и компании от 31 държави.

С ролята на биомасата за постигане на целите за производство на топлина, електричество и при транспорта от биомаса в ЕС ще ни запознае Калиопе Пануцу от Империъл Колидж Лондон.  Експерт от Университета в Дънди, Шотландия, ще представи нова методология за избор на енергийни култури за промишлено производство на биогорива. Процедурата включва тестване и рафиниране на проби от биомаса, които се изследват според икономически и бизнес фактори чрез специален софтуер. Бранко Главонжич от Белградски университет ще говори за потенциала на биомасата в Сърбия, Словения и  Хърватия. Тя е атрактивна пазарна ниша и би могла да има значителен принос за удовлетворяване на увеличаващите се нужди от енергия чрез използване на суровини от лесовъдството и животновъдството. От Германския център за изследване на биомасата експерти ще дискутират регионални концепции и правни рамки за пазарното интегриране на пелети, произведени от биомаса. Любчо Тричков, Изпълнителна агенция по горите, ще направи обзор на състоянието на българския пазар, наличната маса в страната и какви са възможностите за създаване на интензивни култури за добив на дървесина.

В програмата ще бъдат застъпени и други актуални теми: финансиране на проекти, енергийна ефективност, енергия от отпадъци, управление на отпадъци и рециклиране. За първи път ще се проведе Фотоволтаичен форум „Индустрия на кръстопът”.

Над 7 000 е броят на очакваните посетители. Традиционен изложител e немската компания Amandus Kahl, която предлага машини и съоръжения за производство на пелети от растителна биомаса и други горими отпадъчни материали. Посетителите ще имат възможност да се запознаят и с дейността на Екосист, партньори на Jost - Energiemanagement, MWM GmbH (Германия) и Biogest Aвстрия. Фирмата има дългогодишен опит в проектирането, монтажа и въвеждане в експлоатация на инсталации за производство на биогаз от сметищни отпадъци, животновъдни ферми, предприятия на месодобивната и хранително-вкусовата промишленост. В нейната продуктова гама се включват и когенерационни и тригенерационни енергийни инсталации за промишлени предприятия, оранжерийни комплекси и др. 

Heat Bioenergy планира да намери нови партньори на регионалния пазар чрез участието си в изложбата. Тя предлага биогаз-станции за производство на регенеративна енергия от биологични отпадъци и възобновяеми енергийни източници от общински, индустриални и селскостопански компании. Австрийската компания Susinoil е разработила процес, при който се произвеждат високоенергийни горива, като вложените материали са всички видове биомаса в комбинация с пластмасови отпадъци. Сред експонатите ще бъдат и биогазови инсталации на  Binowa. Те се отличават с висок КПД по патентована технология Centrigas. За първи път ще участва Muyang Group - световен доставчик  на проекти за централи до ключ за производство на пелети от биомаса.

Друг участник е Линтек - инженерингов и сервизен партньор на Cummins. Компанията изгражда когенерационни централи (природен газ, биогаз, биодизел). Официалният дилър на технологичния лидер Caterpillar - Елтрак България доставя дизелови и газови генератори, работещи в приложения като когенерации, инсталацаии с био-, сметищен, коксов и технологичен газ.

От Рисайклинг България обещават атрактивно участие  - те ще направят дебют на технологичното решение SMARTFERM. То представлява иновативна компактна система за производство на енергия от биологични отпадъци, и е първата, която позволява децентрализирано производство на електро и топлинна енергия чрез суха ферментация. Базирана е на доказана технология и изисква изключително малко място, като може да намери приложение за малки и средни общини.

На територията на изложбените зали ще бъдат представени и соларни технологии, оборудване за вятърни и хидроцентрали, електрически превозни средства, решения за  управление на отпадъци и рециклиране.

План на изложбата

За повече информация: http://www.viaexpo.com/  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.