1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Биопластмасата ще е единствената алтернатива на изкопаемите ресурси след пълното им изчерпване

Биопластмасата ще е единствената алтернатива на изкопаемите ресурси след пълното им изчерпване

Това е прогнозата на Хасо фон Погрел, управляващ директор на ¨European Bioplastics¨

Когато изкопаемите ресурси се изчерпят напълно, биопластмасата ще е единствената им алтернатива. Това е прогнозата на Хасо фон Погрел, управляващ директор на ¨European Bioplastics¨. За момента  производството им е само една пазарна ниша, макар и с огромен потенциал.

Този вид пластмаса се произвежда от възобновяеми източници като растителни мазнини, царевично нишесте. Някои продукти от биопластмаса са разградими както в аеробна среда, така и в анаеробна, като това зависи как са произведени. За сравнение, обикновената пластмаса се добива от нефт, има висок въглероден отпечатък и се разгражда бавно, пише "Дневник".

Асоциацията "European Bioplastics", която представя интересите на тази индустрия, прогнозира, че през 2016 г. производството на биопластмаса ще достигне шест милиона тона. Към момента то е около един милион тона, а общото производство на пластмаси е 260 млн. тона.

"Мисля, че е много важно големите производители и търговците на дребно да се преориентират към биопластамасите. Те трябва да се убедят в предимствата, що се отнася до околната среда и използването на различни видове биопластмаси", заявява Погрел в интервю за Euractiv.

Обработваемата земя

Колкото повече биопластмаси се произвеждат, толкова повече земя за отглеждане на ресурсите ще е нужна. За момента по-малко от 0.02% е обработваемата площ, която покрива производствените потребности. А след пет години тя ще е около 0.06%. Това показват скорошни проучвания на Университета в Хановер, посочени в интервюто.

Според Хасе фон Погрел дори и целият пазар на пластмаси да се преориентира към биоалтернативите им, за да се посрещнат пазарните нужди, ще е необходима 5% от обработваема земя в глобален мащаб. Тази оценка е валидна единствено, ако цялото производство използва ресурси от земеделски култури.

Тази допълнителна площ, необходима на теория, може лесно да се компенсира, ако отпадъчната храна в Европа (около 25%), драстично се намали и Източна Европа започне да обработва земя, така както Западна Европа, смята Погрел.

Алтернатива на конвенционалната пластмаса

За разлика от сектора на енергетиката, където освен от биомаса алтернативна енергия се произвежда от вятъра, водата и слънцето, в тази сфера пластмасите могат да се заменят единствено от биопластмасите.

"Има много отрасли в промишлеността, свързани с производство на конвенционални пластмаси, които няма да се дадат без бой", признава управляващият директор на асоциацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.