1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Биоразградима опаковка за хранителни изделия спечели голямата награда на Panda Labs

Биоразградима опаковка за хранителни изделия спечели голямата награда на Panda Labs

Тя отива за отбор от възпитанички на Математическата гимназия в Бургас

Panda Labs – програмата за иновации на природозащитната организация WWF излезе с нова порция от ценни идеи за опазване на околната среда. Нейният семестър, посветен на устойчивия начин на живот и иновациите за човека, вдъхновени от природата, завърши с вълнуващ мастър клас и церемония по награждаване на отбора, създал най-иновативната идея.
 
„Тази пролет семестърът „Бъдещето на природата“ стартира с два любопитни хакатона – „Устойчив начин на живот“ и „Иновации за човека от природата“. Над 100 младежи от цялата страна на възраст между 15 и 25 години, се включиха в инициативата, като разработиха свои иновативни идеи за борба с екологичната криза. Четирите най-добри отбора-финалисти от двата хакатона представиха авторските си решения, включващи трансформация на междублоковите пространства в зелени оазиси и създаване на биоразградими опаковки за храни“, разказва Виктория Табакова, експерт „Младежка ангажираност и младежки политики“ във WWF.
 
В приключението на Panda Labs взеха участие:
o отбор „ПНВ-БиоТоп“ с идея за изграждане на релакс зона в междублоково пространство с кафене, библиотека и растения, които намаляват въглеродния отпечатък в градовете;
  • отбор „Зелена калинка“ с услуга за озеленяване на междублоковите пространства и изграждане на компостери и соларни беседки;
  • отбор „Honeyland“ с идея за биоразградима кутия за съхранение на храна от мицел;
  • отбор „Зелени вълнения“ с идея за биоразградима опаковка от хитозан, семена и вторичен отпадък от индустриален коноп.
Мастър класът предостави на отборите специално подбрани присъствени сесии, посещения в лаборатории и срещи с предприемачи и водещи компании. Отборите, достигнали до финалния етап на семестъра, имаха възможност да се срещнат с различни експерти от WWF България и да научат за техния кариерен път, за дейността на природозащитната организация и за дългогодишната работа по опазване и възстановяване на биоразнообразието в страната.
 
Искра Йосифова, съосновател и управляващ директор на uIMPACT – компания, която подпомага бизнеса в постигането на устойчивост и управление на екологичните, социални и корпоративни фактори (ESG) – сподели с участниците ценни съвети за създаване на бизнес канава и стойностно предложение. Младежите също така имаха възможността да се срещнат с Камен Банковски, опитен инвеститор в старт-ъп средите, който ги подготви да презентират ефективно пред потенциални инвеститори. С огромен интерес и нескрит ентусиазъм отборите-финалисти посетиха и лабораторията In Silico в София Тех Парк. Там научиха за предприемаческата програма в подкрепа на иноватори, предприемачи и изследователи – South East European Innovators Program (SEEIP).
 
Семестърът от Panda Labs „Бъдещето на природата“ завърши с презентирането на идеите пред експертно жури, което имаше задачата да оцени отбора с най-иновативна и най-перспективна бизнес идея. И така, като победител в настоящия семестър бе отличен отбор „Зелени вълнения“, съставен от пет възпитанички на Математическата гимназия в Бургас – ППМГ „Акад. Н. Обрешков“. Младите иноваторки работиха по казус, свързан с за прекомерната употреба на пластмаса в хранително-вкусовата промишленост, а идеята им за биоразградима опаковка от хитозан (водоразтворим биополимер с химически състав, идентичен на този на целулозата), семена и вторичен отпадък от индустриален коноп, спечели интереса на опитното жури.
 
Членовете на тима ще получат стартово финансиране в размер на 7 000 лв., с което ще направят първоначални тестове на своето решение и ще работят по създаването на прототип. Екипът на WWF продължава да подкрепя отборите финалисти и след края на семестрите в пътя им към създаване на устойчиви продукти и услуги.
 
Програмата на WWF България Panda Labs търси следващото поколение иноватори и предприемачи, които създават устойчиви решения за преодоляване на актуални екологични предизвикателства. Panda Labs се осъществява от WWF България с любезната подкрепа на Фондация „Америка за България“ и Kaufland България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.