1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бивше хвостохранилище замърси 2 реки в Смолянско

Бивше хвостохранилище замърси 2 реки в Смолянско

В рамките на няколко дни ще бъдат готови и публикувани и резултатите от пробите за съдържание на тежки метали

Екип на РИОСВ - Смолян извърши проверка по сигнал за замърсяване на две реки, съобщиха от пресцентъра на инспекцията. При първоначалния оглед е установено, че основна причина за замърсяването е бивше хвостохранилище в района на Лъки. Констатирана е промяна на цвета на р. Юговска до сиво, предаде БТА, цитирана от econ.bg.

Оцветяването е достигнало и река Чепеларска. Екипи на регионалните структури на МОСВ работят на място с цел изясняване на създалата се аварийна ситуация и контрол над замърсяването на реките. За състоянието на река Чепеларска се извършва проверка и контрол от РИОСВ и Регионална лаборатория - Пловдив. Взети са водни проби. При проверката не е констатирана умряла риба. Специалистите не очакват замърсяване с цианиди, съобщи Smolyandnes.com.

Рискът е от замърсяване с тежки метали - олово и цинк, поради спецификата на съдържанието в язовира на хвостохранилището. Експресните анализи ще бъдат готови в рамките на едно денонощие, а в рамките на няколко дни ще бъдат готови и публикувани и резултатите от пробите за съдържание на тежки метали.

Пропадането е еднократно, в момента от язовира не постъпва хвост на мястото на пропадането, а собственикът „Лъки Инвест ЛОФ" ЕООД ще предприеме мерките за тампонирането му.

Язовирът към Хвостохранилище „Лъки 2 - комплекс" не се използва в момента. Поради факта, че се намира в карстов район и подобен инцидент е имало и преди около две години, за него се изпълнява специална програма с противофилтрационни мероприятия и дейности.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.