1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бизнес компании отделят средства за борба с водния дефицит

Бизнес компании отделят средства за борба с водния дефицит

Една трета от световното население ще има достъп до едва половината водни дажби, от които се нуждае

Китай и Индия трябва да приемат строго законодателство, което да регулира и намали потреблението на вода в сектори като земеделието, съобщи EurActiv като цитира изводите от доклад на световната консултанска фирма "Маккинзи".

Изнесеният доклад предупреждава за "водната пропаст" между търсенето и наличието на водни запаси, с която ще се сблъска бизнесът в близкото бъдеще и по всяка вероятност ще се отрази върху стабилността на страните, в които големите корпорациии работят. Проучването е спонсорирано от компании за прозводство на хранителни продукти и напитки, производители на земеделски продукти и финансови институции като "Кока-Кола", "Нестле", "Синджента" и други. Те са обезпокоени от "увеличаващата се конкуренция за оскъдните водни източници" .

В случай, че не се вземат спешни мерки, непрекъснато увеличаващото се население в света и икономическият растеж ще доведат до търсене, което "надвишава с 40% водните запаси". В страни с бързо развиващи се икономики този процент е по-висок и стига 50%, предупреждава докладът. Това означава, че една трета от световното население ще има достъп до едва половината водни дажби, от които се нуждае.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.