1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бизнесът иска пунктовете за вторични суровини извън жилищните зони

Бизнесът иска пунктовете за вторични суровини извън жилищните зони

Според прогнозите на екоминистерството около 70-80% от сега съществуващите площадки ще бъдат затворени

Бизнесът в Русе е предложил на МОСВ да се изнесат извън жилищните зони не само площадките за черни и цветни метали, но всички пунктове за вторични суровини. Това заяви след работната среща с представители на общините и фирмите зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева, предаде БГНЕС.

Това не е заложено в измененията на Закона на управление на отпадъците, но най-вероятно ще срещне положителна реакция и ще бъде обсъдено от експертите, каза още Евдокия Манева.

Другото предложение, което е направено на срещата в Русе, е свързано с усъвършенстването на документите, с които се води отчетността на излезлите от употреба автомобили. Подобряването на тази отчетност ще ограничи тяхното нелегално разфасоване.

По данни на екоминистерството България е на първо място в ЕС по разкомплектоване на моторни превозни средства. "Излиза, че ние сме страната с най-много автомобили. Разкоплектоваме над 50% от колите", коментира Евдокия Манева. След направената от МОСВ проверка се е оказало, че броят на автомобилите, които са излезли от употреба е двойно по-малък от този, който декларират фирмите. Първоначално данните за 2010 г. са били за около 84 000 МПС, постъпили в центровете за разкомплектоване, но експертите са установили, че действителният им брой е 47 755 броя. Според екоминистерството това се прави, за да се презастраховат организациите по оползотворяване на автомобили, че изпълняват изискванията от 82% рециклиране на стари автомобили.

На срещата са били представени и измененията в закона, които предвиждат площадките за цветни и черни метали задължително да бъдат в складови или производствени зони, определени в общия устройствен план на общините. Според прогнозите на екоминистерството около 70-80% от сега съществуващите площадки ще бъдат затворени, тъй като не отговарят на новите изисквания.

Другата важна промяна е да се приемат отпадъци само от юридически лица, а не от физически, за да се сложи край на предаването на кабели и части от жп инфраструктурата. Кметовете ще бъдат задължени да изградят площадки за безвъзмездно събиране на отпадъци от домакинствата като дивани, дограма и др. Те също ще бъдат в промишлените зони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.