1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Благоустрояват 36 общини у нас със 177 млн. лв. европейско финансиране

Благоустрояват 36 общини у нас със 177 млн. лв. европейско финансиране

Чековете за средствата са по схемата "Зелена и достъпна градска среда"

Разбитите плочки, счупените пейки и неподдържаните зелени площи, по които европеецът може да познае, че се намира в България, са на път да останат в историята в близките година-две. Това важи за 36-те общини, където градската среда трябва да стане по-приятна и достъпна със 177 млн. лв. европейско финансиране, предоставено безвъзмездно по оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР). Чековете за средствата по схемата "Зелена и достъпна градска среда" бяха връчени от служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева на представители на общините в понеделник. С тях ще бъдат изградени и реконструирани паркове и зелени площи, пешеходни зони, детски и спортни площадки, улични мрежи и други.

Какво ще се промени

Проектите, които включват основни и допълнителни обекти, са на обща стойност 260 млн. лв. Всяка община ще получи приблизително по 5 млн. лв., а разликата ще финансира сама. С отпуснатите безвъзмездни средства ще се реализират основните дейности, които ще подобрят градската среда за над 4.4 млн. души, а над 150 хил. жители ще имат улеснен достъп. Повечето от проектите се предвижда да бъдат изпълнени за срок от две години. Над 1.2 млн. кв.м ще бъдат с подобрена паркова среда, озеленени площи, детски площадки. Близо 500 хил. кв.м от уличната мрежа ще бъдат реконструирани и рехабилитирани, ще бъдат осигурени и нови места за паркиране, пише "Капитал Дейли". От въвеждането на енергоспестяващо улично осветление икономията на енергия ще бъде над 850 хил. киловатчаса годишно. Отделно от това в проектите на 27 общини са включени и допълнителни обекти на обща стойност близо 55 млн. лв. Тези разходи могат да бъдат включени в рамките на проектите в случай на освобождаване на финансов ресурс.

Последно за инвестиции

Схемата "Зелена и достъпна градска среда" беше обявена през август 2012 г. заради спестени средства по сключени договори по ОПРР. До крайния срок през януари бяха подадени 36 проектни предложения и всички те бяха одобрени в края на април. "Обектите, които бяха избрани, и начинът, по който да изглеждат те, бяха определени в резултат на мащабни обществени обсъждания", каза Захариева. "Така, освен че са съпричастни към изпълнението на проектите, жителите им могат да определят какво да се случва в техния град", допълни тя.

Със сключването на новите договори за безвъзмездна финансова помощ общият размер на договорените средства по програмата възлиза на малко над 3 млрд. лв., или 96.7% от бюджета. Разплатени са 42% от предвидените средства и са сертифицирани 30%. "Апелът ми към общините - търгувайте бързо, не се бавете, защото, когато повече от десет месеца не е започнала обществена поръчка за проекта, той вече е рисков и именно такива проекти могат да доведат до загуба на средства", посъветва Захариева.

Това са последните средства по ОПРР, които се насочват за финансиране на инвестиционни мерки, уточни ръководителят на управляващия орган Деница Николова. Средствата, които предстои да се предоставят на общините през следващите месеци, са обвързани изцяло с подготовката на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие за по-малките градове, които ще са бенефициенти за следващия програмен период, както и представянето на 27 млн. лв. ресурс, насочен за подготовката на технически и работни проекти за следващия период на програмата.

Мерки за максимално усвояване


Регионалното министерство и Националното сдружение на общините в България са предприели серия от мерки, които да гарантират максималното усвояване на средства по ОПРР до края на годината. Според Захариева благодарение на това рискът от загуба на финансиране е почти нулев. Една от мерките предвижда управляващият орган на програмата да предложи на комитета по наблюдението й в края на месеца промяна на програмата, за да може да влезе един голям проект, който да минимизира загубата от средства. Става дума за проекта за Северната скоростна тангента на София. За него вече има избран изпълнител и проектът е готов да започне в края на годината. Той е на стойност 238 млн. лв.

Друга мярка предвижда рисковите проекти на общините, чиято оценка ще приключи също в края на месеца, евентуално да бъдат заменени с други проекти, които вече са изпълнени с техни средства и отговарят на изискванията на програмата. Обсъждана е била и възможността за покупка на коли за социалния патронаж за всяка една от общините. До края на годината трябва да бъдат реализирани и сертифицирани още близо 600 млн. лв. по програмата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.