1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Близо 10 пъти по-висока концентрация на фини прахови частици във въздуха в София

Близо 10 пъти по-висока концентрация на фини прахови частици във въздуха в София

На две места в София е отчетено и превишение на азотния диоксид във въздуха

Превишение до близо 10 пъти над нормата на концентрация на фини прахови частици във въздуха в София и на много места в страната отчита Изпълнителната агенция по околна среда. На две места в столицата - кварталите "Хиподрума" и "Павлово", е отчена по-голяма концентрация и на азотен диоксид, пише dnevnik.bg.

Най-голямо отклонение от нормата за прахови частици във въздуха е отчето в софийския квартал "Надежда" - 9.33 пъти, следван от пространството около Орлов мост с 9.26 пъти вповече. В "Хиподрума" прахът е в 8.7 пъти над нормалната концентрация, в "Павлово" - 7.27 и в "Дружба" - 7.16.

Извън София най-много фини прахови частици има в Димитровград - 8.54 пъти над определеното, във Видин - 6.96, в Плевен - 7.27, в Пловдив - 7.05 и 6.83.

Общо 27 са местата в страната, където е отчетена по-висока концентрация на фини прахови частици.

Основни източници на прах са промишлеността, транспорта, енергетиката и битовото отопление. През зимата основен източник на замърсяване е изгарянето на твърди и течни горива. Причина за това са ниските комини и специфичните метеорологични условия, при които няма вятър.

На две места в София е отчетено и превишение на азотния диоксид във въздуха. Това са "Павлово" и "Хиподрума" - 1.42 и 1.32 пъти над нормата.

Информацията на агенцията показва, че са измерени 200 мкг/м3. Според експертите това се дължи на интензивния автомобилен транспорт, както и на промишлния и битовия сектор, а причините са ниските температури, атмосферно налягане и безветрието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.