1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Близо 1/4 от населението на ЕС е застрашено от бедност

Близо 1/4 от населението на ЕС е застрашено от бедност

Снимка:

Начело на списъка е България

Изследване на Евростат показва, че близо ¼ от населението на ЕС е застрашено от бедност и социално изключване, отбелязва RT. Миналата година 124.5 милиона души или 24.8% от населението на ЕС са били пред риск от бедност или социално изключване, в сравнение с 24.3% през 2011 година и 23.7% през 2008 година, според изследване на Евростат. Изследването включва хора, които са попаднали най-малко в една от трите категории: риск от бедност, материална несигурност или домакинства с малко трудоспособни.

Начело на списъка е България (49%). Страната ни е следвана от Румъния (42%), Латвия (37%), Гърция, Литва и Унгария. Страните с най-малък риск от бедност са: Холандия, Чехия (по 15%), Финландия (17%), Швеция и Люксембург ( по 18%).

Обаче обезпечени държави като Италия също имат сериозни проблеми. 18.2 милиона италианци са изправени пред бедност. Това е най-високия брой в ЕС, макар че пропорционално 29.2% от населението на страната не е твърде зле.

След като Италия преминава през най-дългата рецесия от Втората световна война насам, над 12% от възрастните са безработни, докато четири от 10 младежа нямат работа. Няма официални данни за броя на безработните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.