1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Близо 400 хил. лв. не е внесло „Озеленяване” ЕАД в хазната на Столична община

Близо 400 хил. лв. не е внесло „Озеленяване” ЕАД в хазната на Столична община

Злоупотребите в дружеството продължават

Близо 400 хил. лв. не е внесло „Озеленяване” ЕАД в хазната на Столична община. Злоупотребите в дружеството продължават, като този път са сключвани договори за наем без одобрението на общинския съвет, няма информация за вида и количеството на продадените цветя. Това показва проверка на Дирекция „Вътрешен одит”, пише monitor.bg.

„За съжаление отново установихме финансови злоупотреби, което се случва 1 г. след като подадох сигнал до прокуратурата за нередности в дружеството”, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя вече е подала втори сигнал до обвинителите.

„Озеленяване” не е внесло като приход 50% от наемите за миналата година. Става дума за над 211 000 лв. „Също така не са внесени дивидентите на Столична община за 2009 г. в размер на 165 687 лв.”, обясни столичният градоначалник. От общината не знаят какво е направено с парите, които не са влезли в хазната на София. Отделно от това от общо 11 клиенти не са събрани 33 000 лева. За тази сума е изтекъл и 3-годишният давностен срок, в който могат да бъдат платени.

„От звено „Цветопроизводство” са регистрирани загуби от 32 000 лв., които е можело да са печалба. В годините това дружество стана печално известно”, обясни Фандъкова. Освен това част от имотите на дружеството са отдадени под наем за срок по-дълъг от 3 г., и то без разрешение от Столичния общински съвет. Не са правени конкурси за избор на наематели.

Не са провеждани обществени поръчки за покупка на гориво. Не са издавани касови бележки към всички фактури, а във фактурите липсвала подробна информация за количеството и вида на продаваните цветя. „Няма регистър на договорите”, каза Димитринка Савова от „Вътрешен одит”. По време на злоупотребите директор на дружеството е Ненко Ненков. Той е главен обвиняем по предишния сигнал, изпратен от кмета до прокуратурата. Заради тях през тази пролет той е отстранен от длъжност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.