1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бодлите на бодливото прасе ще помогнат за разработването на по-усъвършенствани инжекционни игли

Бодлите на бодливото прасе ще помогнат за разработването на по-усъвършенствани инжекционни игли

Екип от Женската болница Бригам в Бостън подробно изследвал защитното оръжие на този гризач

Бодлите на бодливото прасе ще помогнат за разработването на по-усъвършенствани инжекционни игли, сочат резултатите от последно американско проучване.

Екип от Женската болница Бригам в Бостън подробно изследвал защитното оръжие на този гризач. По тялото си той носи 30 хиляди бодли, които при контакт с нападател, дълбоко проникват в тялото му и след това много трудно се вадят. Всеки от шиповете е снабден със заострен коничен връх, обсипан със заострени микроскопични зъбци. Те действат като назъбени остриета и улесняват лесното проникване в плътта, пише БТА.

Именно тези свойства учените ще използват за изработването на инжекционни игли, които предизвикват несравнимо по-малка болка при проникването в кожата или мускулите на пациента.

Бодливите прасета не са единствените животни, които попадат в полезрението на учените при разработката на по-безболезнени инжекции. Японски учени успяха да имитират хобота на комара, за да конструират безболезнена хиподермична инжекционна игла. Те съумяха да постигнат същите размери - дължина от 1 милиметър и диаметър - 0,1 милиметра. Иглата използва същия механизъм, с който насекомото прониква неусетно в човешката кожа. Със седем подвижни части, хоботът на женския комар е много специализиран, като докосва много по-малко нервни окончания в епидермиса, отколкото традиционните инжекционни игли с гладка повърхност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.