1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Боливия осъди широко одобряван план за климата на финалната фаза на преговорите в Канкун

Боливия осъди широко одобряван план за климата на финалната фаза на преговорите в Канкун

Преговарящите се надяват на намаляване на наводненията, сушите, покачващото се ниво на световния океан, причинени от климатичните промени

Глобалните преговори за климата отбелязаха прогрес в петък, 10 декември, за постигане на споразумение за забавяне на глобалното затопляне, въпреки силните възражения на Боливия, предава Ройтерс. Възраженията на Боливия се отнасят за широко одобрявано предложение за разрешаване на споровете между богатите и развиващите се страни.

Повече от 100 екологични министри работиха през нощта, за да сложат край на споровете между развиващите се страни, както и Русия, Канада и Китай, които не искат продължаване на Протокола от Киото, според който се удължава ограничението на парниковите емисии основно в богатите държави до 2012 година. Предложението се отнася до „втори период на обвързване с Киото”. То среща одобрението на много развиващите се страни, както и на ЕС, Австралия и САЩ.

По-рано през седмицата боливийският президент Ево Моралес заяви, че политиката на богатите държави спрямо климата причинява „геноцид”.

Споразумението на държавите за Протокола от Киото може да доведе до основаване за нов фонд за климата за подпомагане на развиващите се страни да защитят горите си и да развият технологии за отделяне на по-малко парникови емисии. Преговарящите се надяват на намаляване на наводненията, сушите, покачващото се ниво на световния океан, причинени от климатичните промени.

Преговорите в Канкун, оглавявани от ООН, имат за цел да възстановят доверието между бедните и богати държави, след като миналата година на среща в Копенхаген американският президент Барак Обама и другите световни лидери не успяха да постигнат споразумение.

Според развиващите се нации богатите държавите, които от историческа гледна точка са отделяли повечето парникови газове трябва да удължат срока на действие на Киото с втори период. Това трябва да се случи, преди бедните държави да подпишат споразумение за ограничение на емисиите, което би могло да навреди на целта им за икономически растеж и намаляване на бедността.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.