1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Боянското блато е обявено за воден обект

Боянското блато е обявено за воден обект

С установяването на границите на Боянското блато се поставя началото на процес, който ще направи възможно трайното му опазване

Директорът на Басейнова дирекция „Дунавски район“ (БДДР) – Плевен, издаде заповед, с която се определят границите на воден обект „Боянско блато“ в местността „Гърдова глава“, район Витоша, Столична община.

Заповедта за установяване границите на водния обект е издадена на основание на Закона за водите, след постъпило в БДДР искане от Направление „Архитектура и благоустройство“ на Столична община и във връзка с решение на Общинския експертен съвет по устройство на територията от юни 2022 г.

Воден обект „Боянско блато“ попада в граници на недвижими имоти, които представляват частна собственост. Границите на водния обект са определени въз основа на предоставените от Столична община хидроложки изследвания и хидравлични изчисления и при посочените в тях условия, без да се засяга правото на собственост на заинтересованите лица, без да се установяват тежести върху имотите им или пречки за упражняване на собствеността.

С установяването на границите на Боянското блато се поставя началото на процес, който ще направи възможно трайното опазване на водния обект.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.