1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бойко Борисов: Изграждането на втори лифт е задължително за курорта Банско

Бойко Борисов: Изграждането на втори лифт е задължително за курорта Банско

Снимка:

В края на 2012 г. местните жители блокираха пътища с исканията за инвестиции в района

"Изграждането на втория лифт е задължително за курорта Банско. По часове чакат скиорите. Започва да има отлив на туристи поради тази причина." Това заявява премиерът Бойко Борисов в сряда на редовното заседание на Министерския съвет по темата за построяването на втори лифт в Банско. В края на 2012 г. местните жители блокираха пътища с исканията за инвестиции в района. Към тях се присъединиха председателят на Народното събрание Цецка Цачева и вътрешният министър Цветан Цветанов.

"По никакъв начин не трябва да се сблъсква енергията на неправителствените организации, които са против тези идеи, и местното население. Точно обратното, намерете нормален подход", дава заръки премиера към министрите си.

Цветанов казва, че е изпуснато много ценно време, в което кабинетът можел да възложи да се разработи Национална стратегия за зимния туризъм в България. Посочва, че Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на околната среда и водите и депутатите в съответните комисии трябва да разработят национална стратегия, която да даде визията за развитието на този отрасъл в България.

"Това ще даде трудова заетост, поминък и ще доведе до реално развитие на тези региони, където държавата няма да плаща социални пари за безработни, които има в тези райони", смята вътрешният министър.

Според министъра на околната среда Нона Караджова предложението на община Банско е единствено и само за промяна на режима в ски зоната, "така че да бъде допустимо процедирането от страна на общината на евентуално предложение впоследствие за конкретни инвестиционни предложения, кабинков лифт или други лифтове, това не се съдържа и по закон няма как да се съдържа в момента в предложението на общината."

"Ако Висшият експертен съвет одобри промяна на режима на парка и ако това се потвърди от Министерски съвет ще има възможност оттам нататък да започне разработването на промяна на устройствения план на ски зоната с конкретните инвестиционни предложения – въжена линия или ски писти, но само в рамките на зоната", добавя Караджова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.