1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. BP съди фирмата собственик на нефтената платформа в Мексиканския залив

BP съди фирмата собственик на нефтената платформа в Мексиканския залив

Според разследване, назначено от американското правителство, системата за спиране на изтичането на петрол от счупения кладенец, е била дефектна

Британската петролна компания BP съди "Трансоушън", фирмата собственик на нефтената платформа в Мексиканския залив, където взрив и изтичане на петрол предизвикаха най-голямата екологична катастрофа в историята на САЩ, съобщи Би Би Си. BP твърди, че "Трансоушън" е отговорна за щетите в размер на 40 млрд. долара, тъй като системите за сигурност са отказали.

Освен това ВР съди и "Камерън интернешънъл", компанията производител на системата, която според британската компания не е успяла да спре изтичането на петрол след експлозията.

И двете дела бяха заведени в сряда, когато се навършваше една година от инцидента на платформата, при който загинаха 11 души. През следващите няколко месеца в океана изтекоха поваче от 780 млн. литра петрол.

BP твърди, че и двете компании трябва да й помогнат да плати десетките милиарди долари задължения от разходите по почистване и обезщетения. Британската компания смята, че съдът трябва да обяви, че "Камерън интернешънъл" е причинил или допринесъл за бедствието.

Според разследване, назначено от американското правителство, системата за спиране на изтичането на петрол от счупения кладенец, е била дефектна. Експертите заявиха, че част от сондажната тръба, заседнала в по-голямата, основната тръба на кладенеца, е попречила на устройството да "запечата" кладенеца след експлозията.

Освен това през януари т.г. специална комисия, назначена от президента Барак Обама, заяви, че ВР, "Трансоушън" и "Халибъртън", фирмата, която е провела операцията по запушване на счупения кладенец, са взели решения с цел намаляване на разходите и спестяване на време, които обаче са увеличили риска от инцидент.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.