1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Брадатите лешояди в Спасителния център на Зелени Балкани снесоха яйце

Брадатите лешояди в Спасителния център на Зелени Балкани снесоха яйце

Снимка:

Те са вид, който е изчезнал от природата на България

Брадатите лешояди в Спасителния център на Зелени Балкани снесоха яйце. Пернатите обитава центъра вече 10 години. Събитието не е било изненада за специалистите там. Причината- още в края на миналата година птиците започват брачно поведение и копулация.

Гнездото на новороденото щателно е подреждано и пренареждано от грижовните родители, казват от Зелени Балкани. Новината е значима, защото брадатите лешояди са вид, изчезнал от природата на България. 

Това е третото яйце на единствената двойка брадати лешояди у нас, след като миналата година те успешно излюпиха две малки. Първото, което се казва Хан, бе отгледано от родителите, а второто- малко след излюпването му бе транспортирано в Австрия и подложено на приемни родители. Всъщност те бяха първите излюпени лешоядчета в България от повече от 60 години насам.

Любопитно е също, че тази година първото яйце на нашите птици се появи на бял свят почти два месеца по-рано, но все още двойката закъснява спрямо побратимите си в останалите Центрове, където видът се размножава в неволя за целите на програмата на завръщането му в Европа, казват от Зелени Балкани.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.