1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бракониерството на есетри продължава да е проблем в Русия

Бракониерството на есетри продължава да е проблем в Русия

Хайверът, който се продава в тази страна, често е несертифициран и подлежи на конфискация

Незаконният улов на есетри в региона на Каспийско море изглежда много по-масов, отколкото в Долен Дунав, твърди консервационният експерт от WWF Юта Ярл, която наскоро се завърна от посещение в Русия. Хайверът, който се продава в тази страна, често е несертифициран и подлежи на конфискация, а преносителят му може да бъде глобен при опит да го внесе в ЕС, пише wwf.bg.

Според нея ситуацията в Русия е доста по-тревожна, отколкото в Румъния и България, в които членството в ЕС се отразява в по-строги правила спрямо бракониерството. 

Институциите в Русия твърдят, че бракониерството и незаконната търговия са под контрол и че аквакултурата покрива търсенето, но ако погледнем по-отблизо, ще видим, че тези дейности продължават. На рибния пазар в Астрахан, например, хайвер от диви есетрови риби се предлага доста свободно, заявява Ярл. 

По думите й, положението в Каспийско море е по-лошо, когато става дума за естествено възпроизводство на есетрите. Това се дължи на факта, че унищожаването на есетрови местообитания, подходящи за размножаване, се е случило още през 50-те години на миналия век. Тогава във Волгоград, бивш Сталинград, е построен голям язовир, а Волга е най-важната река за есетровите риби. Така че заради язовира есетрите са загубили местообитанията си в горното течение на река Волга.

В интервюто, дадено пред Полина Славчева от WWF, Юта Ярл говори още за поуките за нашия регион от положението на есетрите в Русия и отговаря на въпроса дали бракониерите забогатяват от незаконната си дейност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.