1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бразилия съди нефтени компании

Бразилия съди нефтени компании

Миналия ноември Chevron и Transocean са допуснали петролен разлив да замърси крайбрежието на страната

Прокуратурата в Бразилия започна дело срещу две нефтени компании, причинили замърсяване на крайбрежието на страната с петролен разрив. Става дума за американската Chevron ("Шеврон") и компанията Transocean ("Трансоушън") - същата компания, която е собственик и оператор на петролната платформа Deepwater Horizon ("Дийпуотър хърайзън"), която се взриви преди две години в Мексиканския залив.

Прокурорът Едуардо Сантуш де Оливейра е подвел под отговорност ръководители от двете фирми, в това число и срещу мениджъра на Chevron за Бразилия, информира БНТ.

Обвиненията са, че миналия ноември двете компании са допуснали петролен разлив да замърси крайбрежието на страната. Разливът е бомба със закъснител с продължително замърсяващо действие, което е заплаха за цялата морска екосистема, заяви юристът.

"Трансоушън" са най-големият флот от петролни сонди в света. Тя е собственик и на платформата "Дийпуотър Хърайзън", която причини огромния разлив в Мексиканския залив през 2010 година. Бразилският прокурор обяви, че докато се гледа делото, сондажните работи ще трябва да бъдат спрени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.