1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Брегът на Дунав в Русе се руши заради плувен комплекс

Брегът на Дунав в Русе се руши заради плувен комплекс

Водата от басейните, които са общинска собственост, се просмуква в почвата и създава опасност от свлачище

Брегът на Дунав в Русе се руши заради плувен комплекс в парка. Водата от басейните, които са общинска собственост, се просмуква в почвата и създава опасност от свлачище, съобщи bTV.

Проблемът е открит наскоро, но се оказва, че бомбата със закъснител е била заложена преди десетилетия. При строежа на крайбрежния колектор през 50-те години е имало канализация, която не е била отразена коректно в съответните схеми.

„След като започва експлоатацията на басейна, започна да избива вода, която явно е от отводнителната инсталация на басейна, т.е. колекторът, който свързва басейна с река Дунав е прекъснат, вследствие на което водата си търси място и избива в ската”, обясни Спасимир Димитров от дирекция „Управление при кризи" в община Русе.

От общината вече са сформирали комисия от експерти, която да огледа състоянието на терена и да набележи мерки за спиране на свлачищните процеси. В бюджета пари няма и затова ще се търсят други варианти. Плувният комплекс е собственост на общината и е отдаден под наем. Договорът изтича този месец и предстои да бъде обявен нов конкурс.

Въпреки проблемите с течовете общината няма да затваря басейна. Той е едно от най-посещаваните места в Русе в жегите, а и се ползва за тренировки от отбора по водна топка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.