1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Британска фирма е разработила иновативна форма на соларно стъкло

Британска фирма е разработила иновативна форма на соларно стъкло

То може да позволи на предните стъкла на търговските сгради да генерират достатъчно енергия за захранване на вътрешното осветление

Британска новостартираща фирма е разработила иновативна форма на соларно стъкло, която може да позволи на предните стъкла на търговските сгради, като например небостъргачите, да генерират достатъчно енергия за захранване на вътрешното осветление и ИТ системи, пише greentech.bg.

Зародила се в Оксфордския университет в края на 2010 г., Oxford Photovoltaics комбинира тънкослойна соларна клетка на багрилна основа със стъклени подложки за производството на оцветено стъкло, което действа като система за соларна генерация. „Ние създаваме екран, отпечатвайки метални оксиди, бои, пластмаси и полимери директно върху стъклото“, обяснява Кевин Артър, главен изпълнителен директор на компанията. „Светлината реагира с боята, създавайки ток, който ние събираме чрез два терминала, подобно на стандартна батерия.“ По думите му стъклото може да се оцвети във всеки цвят или да остане непрозрачно, осигурявайки гъвкавост на архитекти и строители.

Технологията е разработена в лаборатория и сега компанията търси начин да привлече 3,5 млн. паунда финансиране във вид на рисков капитал за разработването на пилотна производствена линия.

„Имаме малки прототипни клетки, който са 10х10 см, но искаме да преминем към пилотно пълномащабно производство, при което могат да се правят панели с размер 2 на 3 метра“, казва Артър. Компанията има за цел да привлече парите по-късно тази година и да изкара първата партида готови слънчеви панели от стъкло през третото тримесечие на 2013 г. “Ние сме под голям натиск от страна на архитектите, на които представихме технологията. Те харесват тази идея и ни молят да действаме по-бързо.“

Артър прогнозира, че соларното стъкло има потенциала да подбие цените на конвенционалните соларни панели на силициева основа. “Има много ценови предимства пред тънкослойните соларни технологии. Тъй като по същество използваме ситопечат, производствените разходи са много по-ниски, отколкото при конвенционалните соларни клетки, а цената на материалите също намалява. Но най-важното е, че след като веднъж компанията реши да има стъклена фасада, те лесно решават да инсталират нашия субстрат.“

Една от критиките към тънкослойни соларни клетки е, че те имат много по-ниски нива на конверсия в сравнение с клетките на силициева основа. Артър признава, че в момента технологията осигурява ефективност около 6%, но твърди, че компанията има пътна карта за развитие, която ще позволи на системата да предложи ефективност от около 20%.

По-важното е, че ранните модели показват как големите площи, достъпни за монтаж на соларно стъкло, означават, че дори и със сравнително ниска ефективност на преобразуване технологията може да генерира значителни количества енергия.

„Данните от архитектите показват, че 60 на сто от площта на повечето съвременни търговски сгради е стъкло,“ казва Артур. „Създадохме модел на ефекта на соларното стъкло върху един 210-метров небостъргач в Тексас и той разкри, че системата може да генерира до 5,3MWh на ден“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.