1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Британски град се стреми към изцяло соларно захранване

Британски град се стреми към изцяло соларно захранване

Усилията на хората във Вейдбридж продължават

Когато британският град Вейдбридж в Корнуол обяви, че иска да бъде първият град, захранван изцяло със слънчева енергия, това предизвика доста смут. Въпреки несигурността и ревизиите на схемата за изкупуване на соларна енергия усилията на хората във Вейдбридж продължават. Наскоро бе открита дори бе открита първата слънчева ферма на града – в местен ваканционен курорт.

Най-новото в усилията на хората от града е решението на местните хора да отворят „енергиен магазин“ на главната улица, за да се повиши информираността относно инициативата, пише greentech.bg.

Това, което е особено впечатляващо при усилията на Вейдбридж, е, че те гледат и отвъд соларните алтернативи, когато става дума за изместване на енергийната парадигма. Соларната енергия всъщност е „въдицата“, която да привлече вниманието и въображението на хората и да ги привлече към идеята. Но WREN – мрежата за възобновяема енергия във Вейдбридж – вече мисли и за ефективността и съхранението на енергия, докато в реалността се появяват все повече слънчеви панели по покривите на хората.

Както казва основателят на мрежата Стивън Франкел, едно от ключовите неща в случая е това, че мрежата WREN е 100% ангажирана с идеята да привлече цялата общност, а не само малка група всеотдайни природозащитници, които прекарват дните си във вълнения относно тези неща. Стремейки се да ангажират цялата общност в района, инициаторите са на път да създадат нова колективна идентичност около чистата енергия, в която „алтернативните“ енергийни модели се превръщат в нещо нормално.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.