1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Брюксел пожела ЕС да намали вредните емисии с 30% до 2020 г.

Брюксел пожела ЕС да намали вредните емисии с 30% до 2020 г.

ЕК призовава за по-сериозни цели, заложени в климатичното законодателство на ЕС

Европейският съюз може да намали вредните емисии с 30%, а не само с 20% до 2020 г., гласи документ на Европейската комисия (ЕК), цитиран от EurActiv предаде  dnevnik.bg. Финансовата криза е намалила разходите за постигане на първоначалната цел от 20% с около една трета, което прави постижима целта от намаляване на емисиите с 30%, смята ЕК. Стойността за редуциране на парниковите газове с 20% до 2020 г. е намаляла с 22 млрд. евро за година в сравнение с изчисленията през 2008 г., когато беше договорено законодателството в областта на климата и енергетиката за постигане на намаляване с 20%. Сега разходите се равняват на 48 млрд. евро през 2020 г., сравнено с изчисления за 70 млрд. евро преди три години.

ЕК призовава за по-сериозни цели, заложени в климатичното законодателство на ЕС. Според Брюксел ако това не бъде направено, Европа рискува да загуби състезанието със САЩ и Китай за създаването на зелени работни места. ЕК все пак отбелязва, че потенциалът на ключовия климатичен инструмент на ЕС - схемата за търговия с емисии, да стимулира нисковъглеродни инвестиции е бил "сериозно засегнат за дълго време".

Брюксел оценява, че допълнителната цена за увеличаването на целта на 30% би се равнявала на 33 млрд. евро през 2020 г. Това вдига общата стойност на по-амбициозната климатична политика на 81 млрд. евро, или 0.54% от брутния вътрешен продукт (БВП), което е с 11 млрд. евро повече от първоначално договореното от правителствата в ЕС. Допълнителните инвестиции обаче биха могли да бъдат компенсирани дори само с подобренията в качеството на въздуха, които ще спестят на ЕС от 6.5 до 10 млрд. евро от сметки за здравеопазване, се посочва в евродокумента. Държавите-членки са разделени в позицията си за повишаване на климатичните цели. Страни като Великобритания и Холандия биха искали да видят преход към 30%, но срещат силна опозиция от други държави като Италия и Полша.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.