1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Брюксел завежда дело срещу Полша заради опазването на птиците

Брюксел завежда дело срещу Полша заради опазването на птиците

Полското законодателство не защитава всички видове птици, срещащи се в Европа

По препоръка на Комисаря по околната среда, Янез Поточник, Европейската комисия завежда дело срещу Полша пред Европейския съд заради нейната неспособност да прилага надлежно европейските закони за защита на природата, съобщават от коалицията „За да остане природа в Бъгария”. Комисията е загрижена по отношение на няколко недостатъка в транспонирането на европейското законодателство по отношение на опазването на птиците на национално ниво.

Птиците в Европа са защитени от Директивата за птиците - ключово законодателство по отношение на околната среда.

Комисията е загрижена за транспонирането на това законодателство в Полша. Докато по-голямата част от Директивата е правилно транспонирана, Комисията е загрижена за това доколко полското законодателство обхваща всички видове птици, срещащи се в Европа. Освен това, обсегът на изключенията от строгата система на защита е по-широк, отколкото Директивата позволява, и съдържа серия допълнителни изключения, които очевидно излизат извън волята на законодателя в европейския закон.

Комисията посочва тези недостатъци в Обосновано мнение, изпратено през м. януари миналата година. През м. март 2010 г. Полша се съгласи да направи изменения и допълнения в своя национален закон, но Комисията е загрижена, че съответните допълнения все още не са приети. Поради това тя завежда дело срещу Полша в Европейския съд.

Директивата за птиците е от 1979 г. (както е кодифицирана през 2009 г.), отнасяща се до опазването на дивите птици, е крайъгълен камък на политиката на ЕС за опазването на природата. Тя защитава биологичното разнообразие като осигурява благоприятния защитен статут на птиците и техните хабитати на територията на Европа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.