Броят на бездомните кучета в столицата е малко над 9 000

През периода 2009 - 2010 г. се наблюдава леко завишение на популацията

По данни от последното преброяване през миналата година, броят на бездомните кучета в столицата е малко над 9 000. Това каза в интервю за агенция „Фокус” Мария Бояджийска, заместник-кмет по направление „Зелена система, екология и земеползване” в Столична община. Предстои да бъде направено ново преброяване.

„Броят на кучетата през годините показваше тенденция на намаляване. През периода 2009 - 2010 г. се наблюдава леко завишение на популацията и в анализите се подчертават причините за това. Редица безстопанствени кучета се появиха от строителни обекти, които бяха изоставени, от „Кремиковци”, от обекти, които са в райони с ромско население. Имаме специални програми и работим съвместно с неправителствени организации точно за тези места, за да можем да не допуснем увеличаване на популацията”, допълни Бояджийска.

„Работим по програмата за кастрация. Ежедневно се извършват залавяния на кучета, които не са кастрирани, закарват се в приют, където се обезпаразитяват, слагат им се ваксини срещу бяс и се извършва кастрация. Съгласно наредбата и Закона за защита и хуманно отношение към животните, кучетата, които не са агресивни, се връщат на място”, посочи Мария Бояджийска.

Връщането на място предполага, че тези животни, познавайки територията си, я охраняват и не допускат настаняването на други екземпляри. Имаме съвместни програми, заедно с „Помощ на животните в България” и „Четири лапи” за осиновяване на животни; активна кастрация в критичните места, каквито са ромските квартали, промишлените зони, изоставените строителни обекти - каза Бояджийска.

От края на миналата година е чипиранeто на всички безстопанствени кучета на територията на общината. По този начин можем да следим популацията и да знаем всяко животно кога е кастрирано, кога е обезпаразитявано, кога е ваксинирано", каза още заместник-кметът на Столична община Мария Бояджийска.