1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Броят на гнездящите бели щъркели се е увеличил

Броят на гнездящите бели щъркели се е увеличил

През 2014 г. са преброени общо 1932 щъркелови гнезда

Над 200 доброволци, служители на БДЗП и приятели на птиците и природата се включиха в Голямото преброяване на гнездата на белия щъркел в България, което се проведе през 2014 г. Инициативата е част от VII Международно преброяване на този вид. То се провежда на всеки 10 г. в цяла Европа. У нас мащабната кампания се координира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), а в световен мащаб от NABU (BirdLife Германия). Целта е да бъдат събрани данни за цялата световна популация на белия щъркел, който е един от най-добрите индикатори за състоянието и качеството на околната среда, информираха от БЗДП.

По време на преброяването, което се провежда в две поредни лета – 2014/2015 г., се обхождат хиляди населени места и се описва всяко щъркелово гнездо – дали птиците са се завърнали от Африка и са загнездили, дали имат малки и колко са те и къде се намира гнездото – върху дърво, комин, църква, ел. стълб.

През 2014 г. 20 организирани от БДЗП екипа успяха да преброят общо 1932 щъркелови гнезда от 45 общини в областите Русе, Велико Търново, Враца, Бургас, Варна, Хасково, Ямбол, Сливен, Пловдив, София, Благоевград, Монтана и Кюстендил. Общият брой на активните гнезда в преброените общини през 2014 г.  е 1775 гнезда, в които успешно бяха отгледани 3923 малки.

„Почти във всяка община има увеличаване на числеността на гнездящите бели щъркели, в сравнение с данните от предходното преброяване през 2004-2005 г. Надяваме се, тази положителна тенденция към нарастване да се запази и за останалите населени места, които ще бъдат посетени следващата година“, коментира националният координатор на преброяването на белия щъркел в България Свилен Чешмеджиев от БДЗП.

От общия брой гнезда 1655 са разположени на стълбове, като 1584 са на бетонен, 69 на железен и 2 на дървен стълб. На стълбовете с жици са преброени 1529 гнезда, а на стълбове без жици – 131. 34 гнезда са разположени на дървета, като най-често се използват акацията и тополата. На комини са преброени 121 гнезда, а на покриви – 76. Най-честите използвани сгради са фурните, частните къщи и църквите.

Въпреки че близо 900 щъркелови гнезда са обезопасени на изкуствени платформи, все още голям остава броят на рисковите гнезда – 660, като за тях трябва да бъдат предприети спешни мерки по обезопасяване и повдигане на платформи.

Четирите населени места с най-много щъркелови гнезда от преброяването през тази година са: село Драгушиново (община Самоков) – 51 гнезда; село Белчин (община Самоков) – 31 гнезда; град Съединение (област Пловдив) – 29 гнезда и град Хаджидимово (област Благоевград) – 29 гнезда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.