1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Броят на лосовете в Националния парк "Йелоустоун" намалява

Броят на лосовете в Националния парк "Йелоустоун" намалява

Езерна пъстърва променя съотношението в хранителната верига

Една от причините за сериозното намаляване на броя на лосовете в Националния парк "Йелоустоун" е… инвазията на вид езерна пъстърва, която атакува своята посестрима, явяваща се основна храна на мечките гризли. Поради което страховитият четириног хищник започнал да ловува повече лосове, сочи проучване на учени, предаде АФП.

От над 20 г. водните басейни в резервата се зарибяват незаконно с езерна пъстърва, която променя съотношението в хранителната верига. И видът пъстърва, с който традиционно се хранят гризлите, започнал да се крие в по-дълбоките води, където е недостъпен за мечките. Те, от своя страна, започнали все по-често да нападат малките на лосовете.

"Оказва се, че дори в един защитен район като "Йелоустоун", извършените преди десетилетия неразумни действия от страна на човека, имат дълготраен негативен ефект и могат да принудят един хищник да промени хранителните си навици", констатира шефът на проучването Артър Мидълтън от Университета в Уайоминг.

Заключенията на учените се основават на сравнението на 20 проучвания за периода 1985-2012 г. върху хранителните навици на мечките и популацията на лосовете. Доколкото тези чифтокопитни са мигриращи животни и обикновено зимуват на разстояние от 40 до 140 км извън територията на парка Йелоустоун се вижда колко големи могат да бъдат негативните последствия от човешката намеса, отбелязва БГНЕС.

Смяната на хранителните навици на мечките пък се отразява на популацията на вълците, които също разчитат на малките на лосовете, за да се прехранват.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.