1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. БСК иска мерки за енергийна ефективност и намаляване на емисиите CO2

БСК иска мерки за енергийна ефективност и намаляване на емисиите CO2

Предварителните едностранни ангажименти от страна на ЕС влошават конкурентоспособността на европейската и българската индустрия

Българската стопанска камара се обръща към своите членове за спешно разработване и прилагане на ефективни стратегии за въвеждане на енергийна ефективност, възобновяеми енергийни източници и намаляване на емисиите парникови газове. Това се посочва в позиция на организацията.

От камарата настояват българското правителство да ускори сключването на сделки за продажба на т. нар. предписани емисионни единици, чийто общ потенциал надхвърля 1 млрд. долара. Съответните приходи следва да бъдат насочени за развитие на проекти за енергийна ефективност в индустрията, строителството, транспорта и бита, в безвъглеродна енергетика, в т.ч. и ядрена енергия и енергия от възобновяеми източници.

БСК иска още да се ускори подготовката, обсъждането със заинтересования бизнес и приемането на дългосрочна стратегия за развитие на енергетиката, възобновяемите източници и намаляването на емисиите на парниковите газове в периода до 2020-2030 г.

Според БСК приетата с пакета "Климат и енергетика" общоевропейска цел за едностранно намаляване на емисиите на парниковите газове с 20 процента до 2020 г., спрямо 1990 г., налага за България дискриминационно и непропорционално съкращаване на парниковите газове с 50 на сто спрямо нивото от 1988 г. (базова година по Протокола от Киото за България). Следва да се отчита и необходимостта от удвояване на националния БВП до 2020 г., с оглед промяна на статуса на България като страна от последните позиции по икономическо развитие в ЕС, смятат от БСК.

Поетите предварителни едностранни ангажименти от страна на ЕС влошават конкурентоспособността на европейската и българската индустрия в непосредствена и дългосрочна перспектива, заявяват от камарата.

От организацията посочват, че се създават условия за бързо и значително нарастване на производствените разходи - за проекти за намаляване на парниковите газове, за консумирана електроенергия и за енергийни ресурси на по-високи цени, както и за закупуване на емисионни права. Това ще насърчи в средносрочен план преместването на производства, мощности и инвестиции от България към страни извън ЕС, включително съседни на България, които към настоящия момент не се ангажират с намаляване на емисиите на парниковите газове и свързаните с това мерки и политики, се посочва в позицията.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.