1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. БСК защити производителите на "зелена" енергия

БСК защити производителите на "зелена" енергия

Липсва дългосрочна яснота относно цените на eлектроенергията, посочват от бизнес-сдружението

Липсва дългосрочна яснота относно цените на eлектроенергията и други енергоносители, което е предпоставка за влошаване на инвестиционния климат в страната. Това алармира във връзка с публичните изявления относно ценообразуването в енергетиката. БСК също така защити производителите на "зелена" енергия в позицията си. Според камарата, ВЕИ секторът е натоварен с вина, която не носи, особено след последните събития – намаляването на преференциалните изкупни цени за екологичното електричество и новата такса за производителите.

В резултат на объркана и непоследователна политика в сферата на енергетиката, налице са множество икономически дисбаланси, казват от бизнес-сдружението. Тези диспаланси не само че не са на път към преодоляване, но и с всяко ново решение и/или изявление се задълбочават. Това, заедно с липсата на дългосрочна яснота относно цените на eлектроенергията и други енергоносители, както и обърканото публично говорене, правят инвестиционната среда непредвидима.

 Само преди няколко месеца цената на енергията беше повишена за бизнеса с 16 на сто – решение, което беше взето и обявено в рамките на по-малко от седмица. От това повишение енергийната система генерира допълнително 600 млн.лв. приходи, 55 на сто от които бяха насочени към НЕК, 13 на сто – за въглищните и топлоцентралите, и 32 на сто – за ВЕИ, макар именно върху този подсектор да бяха хвърлени обвиненията за увеличението на цените. Малко след това беше въведена такса за включване на ВЕИ към енергийната система и намаление на цените за изкупуване на „зелена“ енергия, което предполага намаляване на въздействието на ВЕИ върху цената на енергията.

През последните дни потребителите на енергия в страната получиха твърде объркваща информация относно перспективите пред ценообразуването в идните периоди. Първо „независимият“ председател на ДКЕВР обяви предстоящо 14-процентно увеличение на цените, а ден по-късно отново той заяви, че те няма да растат и дори може да намалеят. Последва и политическо изказване, че цените няма да бъдат променяни до парламентарните избори през 2013 г.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Етикети БСК, ВЕИ, ДКЕВР, цени
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.