1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Будни прилепи остави след себе си екипът на холивудския екшън "Непобедимите 2" в Деветашката пещера

Будни прилепи остави след себе си екипът на холивудския екшън "Непобедимите 2" в Деветашката пещера

Повторна проверка на експерти в защитената територия показа нарушения на разрешителното, издадено от екоинспекцията в Плевен

Будни прилепи, следи от тежки машини и парчета метал, рязани с флекс, остави след себе си екипът на холивудския екшън "Непобедимите 2" в Деветашката пещера.

Повторна проверка на експерти в защитената територия показа нарушения на разрешителното, издадено от екоинспекцията в Плевен. Да не се безпокоят прилепите и да не се шуми в полутъмната и тъмната част на пещерата са разпоредили от регионалната екоинспекция на филмовата компания. Дни след края на снимките прилепите са будни.

„Това значи, че те хабят много енергия в момента, енергия, която им е жизнено важна и не е сигурно дали ще оцелеят до пролетта, когато вече ще имат храна да се хранят”, каза Антония Хубанчева, Център за изследване и защита на прилепите.

Вече са намерени първите мъртви прилепи. Открити са и парчета арматурно желязо, рязани с флекс. Въпреки предупрежденията от експертите още преди месец, че снимането на филм в пещерата застрашава защитените видове, и въпреки всички закони, които трябва да пазят природната забележителност, екоинспекцията в Плевен дава зелена светлина на проекта.

От следите в Деветашката пещера става ясно, че една от малкото забрани, които не са нарушени, е тази за пладнуване на стада кози.

Заради изсечената растителност около входа на пещерата е наложена глоба от 2 хиляди лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.