1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бяло киви се роди в Нова Зеландия

Бяло киви се роди в Нова Зеландия

Снимка:

Малките птички обикновено са кафяви

Рядко киви с бял цвят се роди в Нова Зеландия, като венец на най-плодородния сезон от откриването на резерват за опазване на емблематичната за страната птица, съобщиха представители на министерството на околната среда, цитирани от БГНЕС.

Малкото птиче, което е от мъжки пол и се казва Манукура, се родило на 1 май в резервата Пукаха, северно от столицата Уелингтън, съобщи същият източник. "Доколкото знаем това е първото напълно бяло птиче, родено в резерват", съобщи Боб Франсис, президент на резервата Пукаха.

Кивитата обикновено са кафяви, но специалистът отбелязва, че малката птичка принадлежи към генетична група, която има бели петна по перушината си и това прави възможно да се роди напълно бяла птица. Франсис уточни, че не става дума за албинос. Тази година в резервата са се родили 14 кивита спрямо средно по две на година между 2005 и 2010 г. Кивито, което се е превърнало в емблема на Нова Зеландия, е нетипична птица с дълъг клюн, която не лети. Тя е застрашена от хищници като кучета, котки, плъхове и порове.

В Нова Зеландия са останали едва 70 000 кивита и много подвидове са застрашени. В резервата Пукаха, създаден през 2001 г., са поставени капани, за да се ограничи броят на хищниците, а всяко яйце се пази на закрито в развъдник.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.