1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Чакалът е сериозна заплаха за дивеча в Добричко

Чакалът е сериозна заплаха за дивеча в Добричко

Случаите на набези са ежедневие

Приключилият наскоро ловен сезон може да бъде определен като сравнително добър за добричките ловци. Това отбеляза Петър Петров, ръководител Сдружение „Ловно-рибарско дружество”-Добрич, предаде Агенция "Фокус". Става дума главно за дребния дивеч, който е и основен за района. От пернатите над 8000 пъдпъдъка са отстреляни, около 3000 гургулици. Добър улов има и при фазана, който се развъжда и разселва изкуствено. Отстреляни са 350 фазана. Сравнително слаби са постиженията при дивата свиня. При планирани за отстрел 80, са отстреляни едва 15 диви свине.

Засега в добричкия регион няма проблеми с вълците и случаите на инциденти с тях са много редки и единични, отбеляза Петър Петров. Той допълни обаче, че сериозна заплаха за дивеча е чакалът, който е в изобилие в района. Случаите на набези са ежедневие. По този начин чакалът си набавя храната и вследствие на това има намаление на част от дивеча, основно сърната и зайците. Справянето с проблема е свързано с регулиране на числеността на хищниците. Това означава доколкото е възможно да се поддържа балансът в природата – намалява се броят на хищниците, за да има повече полезен дивеч, да остане и за ловците, без това да нарушава жизнеспособността на популациите, каза Петър Петров.

Той допълни също, че през последните години сдружението участва и в програма за ваксиниране на различните видове дивеч. Ваксинира се дивата свиня против класическа чума, като тази дейност върви паралелно с подхранването, защото ваксината се залага заедно с храната. От миналата година тече и кампания за ваксиниране на хищниците против бяс.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.