1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Часът на Земята или Денят за размисъл за планетата

Часът на Земята или Денят за размисъл за планетата

В 20:30 ч. на 25 март загасяме светлините и отваряме очи за планетата

Милиони хора по целия свят ще изгасят символично осветлението за един час в 20:30 ч. на 25 март. Най-голямата световна инициатива на WWF се провежда за десета поредна година, а в България съвпада с деня за размисъл преди парламентарните избори.

„Загаси светлините, отвори очи за планетата!“ е призивът към всеки от нас да се замисли как с начина си на живот може да помогне на Земята. Съвпадането с Деня за размисъл е случайно, но е добър повод да поговорим за изборите, които правим и които не се случват веднъж на четири години, а са ежедневни.

Избори, с които определяме не само своето, но и бъдещето на хората около нас, както и на идващите след нас. Изборът не е дали да използваме, или не съвременните технически постижения, а дали да ги използваме разумно или по начин, увреждащ планетата. Час на тъмно в никакъв случай не означава, че призоваваме хората да изоставят електричеството и да се завърнат към свещите в ежедневието си, посочи Георги Стефанов, ръководител на отдел „Климат и Зелена икономика“ във WWF. По-скоро се опитваме да предоставим необходимата информация, за да може да бъде направен информиран избор.

Ако човек знае например, че върховото потребление на електроенергия е във вечерните часове, може по-добре да планира деня си, така че не само да спести пари, но и да помогне за по-чиста околна среда.
 
Ето няколко прости правила, които всеки от нас може да спазва:

  • Избирайте електроуреди от по-висок клас за енергийна ефективност. Това ще ви спести пари от сметката за ток.
  • Използвайте функциите за пестене на енергия на съвременните електроуреди. Повечето перални и миялни машини вече имат функция „отложено изпълнение“, което позволява да ги настроите така, че да работят през нощта, когато тарифите са значително по-ниски.
  • Не поддържайте стайна температура, твърде различна от тази навън. Много хора имат навика през зимата да затоплят до 25–28 градуса вкъщи, а през лятото да настройват климатика на 15–18 градуса. Освен че е скъпо и вредно за природата, подобна разлика никак не е здравословна.
  • Използвайте онова, от което наистина имате нужда. Старайте се да ограничите употребата на опаковки. Наистина ли държите например бананите да са в найлонова торбичка, която изхвърляте веднага? Производството на опаковки изисква ресурси, а пластмасата остава на Земята дълго след нас.
  • Говорете на тази тема с роднините и приятелите си. Ценно е да споделите онова, което знаете, а бихте могли да научите полезни неща и от тях.

Според Георги Стефанов е важно да ограничим потреблението си най-вече във върховите часове, тъй като това би имало най-голямо влияние върху системата. В България най-голяма част от енергийния микс се покрива от остарели топлоелектрически централи и АЕЦ Козлодуй. Тези блоковете на ТЕЦ и АЕЦ не могат просто да бъдат пускани, когато има нужда от ток, те работят целодневно. Целта е да има достатъчно ток в моментите, когато потреблението е най-голямо и това дава основание на правителството да не затваря крайно замърсяващите ТЕЦ-ове с много ниска ефективност, които не са модернизирани, въпреки категоричните правила на Европейския съюз. Върховото потребление се покрива и от големите държавни водноелектрически централи, а рязкото изпускане на големи обеми от язовирите причинява приливни вълни, които имат редица въздействия върху околната среда.  Хидравличният шок може да бъде изключително вреден за живота в реката и за естествения ѝ отток.

Грижата за планетата е работа на всеки от нас и не изисква да правим огромни жертви. Дори и малки стъпки могат да имат голям ефект и нека на 25 март поставим началото, призовават от WWF.

До момента над 46 български общини са потвърдили, че ще се включат в Часа на Земята, същото са направили Президентството, Министерският съвет и други. Всеки ден в офиса на WWF се обаждат нови и нови общини и институции, като се очаква до края на другата седмица броят им да надхвърли сто.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.