1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Частен инвеститор ще изгражда край русенското село Червен система от ветрогенератори

Частен инвеститор ще изгражда край русенското село Червен система от ветрогенератори

"Зелената" енергия вече захранва няколко местни села

Частен инвеститор ще изгражда край русенското село Червен система от ветрогенератори. През 2008 г. той построил соларен парк в района, като вложил в проекта половин милион лева. "Зелената" енергия, вече захранва няколко местни села, предаде БНТ.

Соларните панели в парка на Деян Мицов произвеждат годишно по 50 мегавата електроенергия. Около Русе има 20 подобни терена. Всеки от тях е свързан с електропреносната мрежа и това носи ползи не само на собствениците им, но и на хората от близките села.

"При една авария по трасето директно те могат да си получават ток от тази централа", казва Деян Мицов. Той се надява да се улеснят процедурите по изграждането на "зелени" централи, защото те са по-екологични от ядрените.

Мицов вярва, че скоро в България ще има повече жилищни сгради със слънчеви панели на покривите. "За не повече от пет години инвестицията може да бъде възвърната", уверява предприемачът.

След случилото се с Фукушима и Чернобил трябва сериозно да се замислим за използването на "зелената" енергия, казва още Деян Мицов и дава за пример Япония, където скоро ще бъде изграден най-големият в света вятърен парк.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.