1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Чешмите на Витоша ще се възстановят по проект на Дирекцията на природния парк

Чешмите на Витоша ще се възстановят по проект на Дирекцията на природния парк

Финансирането е по Оперативна програма "Околна среда"

Чешмите на Витоша ще се възстановят по проект на Дирекцията на природния парк, който ще бъде финансиран от Оперативна програма "Околна среда", каза за БТА директорът на Природен парк "Витоша" Снежана Петрова.

През следващите три години предстои изпълнението на два проекта, финансирани по Оперативна програма "Околна среда". Общата им стойност е 6,8 млн. лева. Сред основните предвидени дейности са възстановяването и запазването на биоразнообразието в парка, изграждането на малки архитектурни съоръжения и инфраструктура като чешми, маси с пейки, беседки, заслони, шезлонги и информационни табели.

В Басейнова дирекция Плевен, която отговаря за територията на парка, в момента се утвърждава документацията за обособяването на санитарно-охранителните зони на 15 каптажа на Витоша, посочи Петрова.

Чешмите в парка са над 200, но голяма част от тях са спрени или са със затлачени каптажи. Сега специалисти извършват дейности по описване на тази инфраструктура и отпушване на каптажите след студения период, с което някои от чешмите ще потекат. Би трябвало до три години чешмите на Витоша да се възстановят, коментира директорът на парка. Поддръжката на възстановените чешми ще стане с възлагане, тъй като в дирекцията на парка няма звено, което да се грижи и да извършва контрол на съоръженията.

По думите на Снежана Петрова проблем създават АТВ-та из парка. "Трябва да се сложат табели, с които да се забрани движението им на Витоша. Когато кажем какво не трябва да се прави на територията на парка, хората ще разберат какво поведение се очаква от тях и нарушителите могат да се санкционират", коментира тя.

АТВ нямат право да се движат из парка, а само по пътищата, съгласно Закона за горите, посочи Петрова. Има постоянна горска охрана и инспектори, които могат да съставят актове и да санкционират, добави тя. В Дирекция Витоша често се обаждат граждани и туристи, които подават сигнали за нарушения. Информацията се препраща към държавното ловно стопанство, което отговаря за съответния район и инспектори отиват на място да проверят и глобят нарушителите.

От Дирекцията на природен парк "Витоша" са обсъдили проблема на среща с 6-то РПУ и един от клубовете на собствениците на АТВ, които са проявили разбиране. Има обаче много самоинициативни шофьори на високопроходими автомобили, които се движат на територията на Витоша, признаха от парка.

Вероятно изработването на новите табели ще бъде финансирано със собствени средства. Обмисля се и регулация за движението на велосипедисти и коне, каза директорът на парк Витоша.

Според Снежана Петрова най-лесно би било, ако забраната за движение на автомобили и АТВ-та влезе като законодателство. Санкциите са малки, но ако вземеш машината на шофьора, ефектът ще бъде много по-голям, коментира Снежана Петрова идеята в Закона за защитените територии да се заложи конфискация на превозните средства, които се движат в защитените територии.

Идеята беше лансирана в началото на месеца от министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.